NEVRIJEME ZAHVATILO ŠIRE SLATINSKO PODRUČJE Led poharao voćnjake, vinograde i polja, najviše stradali duhan, kukuruz i vinova loza

Nakon proglašenja elementarne nepogode za općinu Pitomača, desetak dana kasnije, točnije u utorak, 5. lipnja, nevrijeme je zahvatilo i istočni dio Virovitičko-podravske županije. Šire slatinsko područje pogodilo je olujno grmljavinsko nevrijeme praćeno snažnom tučom. U općini Mikleuš, posebno mjestu u mjestu Četekovac, tuča veličine lješnjaka padala je punih 20 minuta.

– Jaka kiša i led počeli su oko 12 sati i padalo je punih 20 minuta bez prestanka. Led je potukao duhan, kukuruz, soju i druge kulture. Stradao je i vinograd, šteta na mojem vinogradu je oko 70 posto – kaže vlasnik OPG-a Lipovac i zamjenik Općine Mikleuš Dalibor Lipovac. Od usjeva koji su preostali neće imati puno koristi, procjenjuje.

– Štete su velike, znat ćemo sve detaljnije kada završi procjena – kaže D. Lipovac.
Osim Mikleuša stradali su i voćnjaci, vinogradi, oranice i vrtovi, vozila i oprema i na području Četekovca, Čojluga, Banovaca… Velike štete zbrajaju i duhanci. OPG-u Darija Košoroga iz Četekovca stradao je najbolji duhan, kaže.

ČEKAJU OSIGURANJE
– Stradao mi je najbolji duhan koji je već došao preko šest listova, koji se sada počeo razvijati. Od njega više nema nikakve kvalitete, bit će možda nešto, ali ne onako kako bi trebalo – tužno kaže ovaj poljoprivrednik, te ističe da mu nije utjeha ako se dio kultura oporavi.
– Ono što je manje stradalo, manje se i razvilo, nekako će se oporaviti, ali prinos će definitivno biti neusporedivo manji. Čekam osiguranje da procijeni štetu pa ćemo vidjeti. Od ukupno 15 jutara duhana, led je najviše pao na onih 6 jutara gdje mi je duhan najbolji – o posljedicama nevremena kaže D. Košorog.

Na dva jutra posadio je kukuruz i soju, no oni nisu pretrpjeli značajnije štete, dodaje.
– Mještanima u Balincima i dijelu Četekovca led je jako uništio kukuruz, sav je „iščijan“, a poljoprivredne kulture po vrtovima su potpuno uništene – kaže vlasnik OPG-a Dario Košorog te ističe kako je dvadeset minuta jake tuče na kamionu kojim su putovali kući zvučalo poput rafalne paljbe. Prije nevremena kopali su duhan koji je stradao.

– I pet sati nakon što je led pao, po dvorištu smo našli pune šake leda. Palo ga je toliko da smo ga mogli skupljati lopatama – poručuje Dario Košorog. (www.icv.hr, vg, adf; foto: OPG Lipovac, OPG Košorog)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content