NOVA ZGRADA GLAZBENE ŠKOLE “JAN VLAŠIMSKY” VIROVITICA Nova škola imat će dvije koncertne dvorane, glazbeni studio, nove programe i brojne druge sadržaje

Glazbenu školu „Jan Vlašimsky“ Virovitica, koja je ove godine proslavila 132. rođendan, pohađa gotovo 400 učenika s kojima radi 37 djelatnika. U školi se uči sviranje deset različitih glazbala, a djeluju i komorni sastavi te orkestri. Od 2007. godine djeluje i Područna škola u Pitomači, a od 2014. i Dislocirani odjel Suhopolje. Učenici redovito nastupaju na koncertima, smotrama i natjecanjima, te ostvaruju zavidne rezultate. Među brojnim nagradama ove godine istaknule su se tri državne: glasovirski duo Lovro Moslavac i Luka Stanjević, Tea Holi, Nina Pocrnić i Lara Ljulj u kategoriji glasovir šesteroručno, te klarinetist Filip Krznarić.

Sve veće zanimanje za virovitičku glazbenu školu sa sobom je donijelo potrebu za većim prostorom te izgradnjom nove, veće zgrade.
– Imamo potrebu za većim prostorom jer nam se javlja sve veći broj mladih koji su prepoznali svoj talent te ga žele usavršiti i možda upravo to odabrati za svoj životni put – ističe Damir Mihaljević, ravnatelj virovitičke Glazbene škole, dodajući i težnju da postanu umjetnička škola i prošire svoj program.

– Uvest ćemo nove programe, svakako za udaraljke i plesni dio budući da imamo mnogo mladih koji nisu za instrumente, a imaju odličan osjećaj za ritam i potrebu za kreativnim izražavanjem putem pokreta, te im je to preduvjet za nastavak obrazovanja iz baleta i suvremenog plesa – objašnjava.

Ostvarenje te ideje već je krenulo u pravom smjeru pa je prošlog tjedna u Zagrebu potpisan ugovor kojim je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova odobrilo Gradu Virovitici sufinanciranje projektne dokumentacije za Glazbenu školu „Jan Vlašimsky“ Virovitica u iznosu od 230.000 kuna. Financiranje projektne dokumentacije na natječaj je prijavila Razvojna agencija VTA.

GDJE ĆE BITI SMJEŠTENA I ŠTO ĆE SVE SADRŽAVATI?

Nova glazbena škola gradit će se sjeverno do Trga Ljudevita Patačića te istočno od Zvonimirovog trga, kod zgrade Virovitičko-podravske županije i Kazališta Virovitica.

Osim učionica te prostorija za nastavnike i stručne suradnike nova zgrada imat će brojne druge sadržaje, među ostalim koncertne dvorane, vježbaonice, dvodijelnu višenamjensku dvoranu za potrebe učenika, tonski studio, glazbenu igraonicu za djecu manjeg uzrasta, ljetnu pozornicu, a ulazni hal bit će opremljen svim pratećim sadržajima za potrebe posjetitelja koncerata. Zgrada će biti podijeljena u dva volumena u kojima će biti smještene dvije funkcionalne cjeline – škola i koncertna dvorana. Povezivat će ih ulazni hal za posjetitelje koncertnih događanja. Etažnost će biti definirana podrumom, prizemljem, prvim i drugim katom.

U podrumu će se nalaziti tehničke prostorije zgrade i spremišta za potrebe tijekom ljetnih događanja. Podrum će funkcionalno biti povezan s ljetnom pozornicom koja će se stepenasto penjati prema postojećem trgu između Kazališta Virovitica i Katoličke škole.
U prizemlju zgrade nalazit će se ulaz u glazbenu školu te prostorije ravnatelja, tajnika, administracije, kao i zajednička prostorija nastavnika. U sjevernom dijelu prizemlja bit će smještena manja koncertna dvorana za 250 ljudi. Glavni ulaz u koncertnu dvoranu bit će smješten također u istočnom dijelu prizemlja zgrade. Horizontalna komunikacija prizemlja glazbene škole povezivat će prostor škole s koncertnom dvoranom.

Na prvom katu bit će smještene učionice i vježbaonice te dvodijelna višenamjenska dvorana, sve za potrebe učenika glazbene škole. Studio iznad ulaznog hala u koncertnu dvoranu povezivat će prostor škole i koncertne dvorane, a iz njega će biti moguće pratiti i snimati koncerte.

Drugi kat bit će opremljen prostorijama za nastavnike i stručne suradnike, tonskim studiom, arhivom, učionicama, vježbaonicama, te glazbenom igraonicom za djecu manjeg uzrasta.
(www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content