VIROVITIČKA KATOLIČKA KLASIČNA GIMNAZIJA OBILJEŽILA 11 GODINA RADA Škola zajedništva i timskog rada s naglaskom na kreativnost

Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Virovitici ove je godine prigodnim programom u povodu Dana škole obilježila i 11. rođendan. Danas ima 86 učenika u četiri razredna odijela, a uspjesima učenika iz godine u godinu pokazuje kvalitetu obrazovanja i odgoja. Tim povodom razgovaramo s Marijem Voronjeckim, ravnateljem ove škole, koji nam otkriva „tajne“ uspjeha i planove za njihov budući rad.

O sebi kažete da ste škola kreativnog zajedništva, što to znači za Vaš rad i uspjeh učenika?

– Ako promatrate današnji obrazovni sustav, možete primijetiti da je premalo sadržaja koji razvijaju kreativnost učenika izvan područja koja obuhvaća nastavni plan i program pojedinih predmeta. Svaki gimnazijski program uz kvalitetne nastavnike osposobljava učenike za uspješno polaganje državne mature. No, mi gledamo na obrazovanje malo šire. Svi ćemo se složiti da je kreativnost jedna od najvažnijih elemenata ljudske osobnosti koju treba razvijati. Ona nas obilježava, po njoj smo jedinstvene osobe te je i odraz duhovnosti svake osobe. Upravo taj element duhovnosti i individualnosti obilježava rad svake katoličke škole. Mogli bismo kratko reći da kreativnošću i zajedništvom, uz individualan pristup svakom učeniku, nastojimo pomoći učenicima ostvariti svoj maksimum koji redovito prati i uspjeh svakog pojedinog učenika.

ŽUPANIJA Katolička žđl 2 Custom

Vaši učenici redovito sudjeluju na natjecanjima. Kakve su rezultate postigli ove godine?

– Ove godine naši učenici su pozvani na tri državna natjecanja: dvoje učenika iz hrvatskog i jedan učenik iz grčkog jezika. Gledajući državnu razinu, i ove godine prisutni smo u samom vrhu. Ove godine ponovno smo ostvarili odlične rezultate: 26 učenika sudjelovalo je u 47 natjecanja (neki učenici u više predmeta) i svi se nalaze u top 10 na županijskoj razini. Među njima je i 7 županijskih prvaka u određenim kategorijama. Uzimajući u obzir omjer učenika u školi i broj državnih natjecanja to je za jednu malu školu, kao što smo mi, veliki rezultat.

Poznato je da uz kvalitetan i zahtjevan program imate i mnogo izvannastavnih aktivnosti. Čime se sada učenici izvan nastave mogu baviti?

– Važno je reći da su izvannastavne aktivnosti organizirane u manjim skupinama i u njima sudjeluju učenici svih razreda, što posebno izgrađuje naše školsko kreativno zajedništvo. Pored za nas standardnih izvannastavnih aktivnosti kao što su dramska skupina, povijesna skupina, sociološka skupina, medijska skupina „LuxTV“, radijska skupina „Ništa klasično“, školski zbor, likovna skupina, knjižničari, sportska skupina, mladi Crvenog križa, ove smo godine poseban naglasak stavili na debatni klub škole, pokrenuli smo fotoskupinu, a u suradnji s virovitičkim KUC-om i plesnu skupinu. S obzirom na raznovrsnost, vjerujem da svaki učenik može pronaći nešto za sebe.

Uskoro će biti gotov i novi dio zgrade Katoličke gimnazije. Što će učenici dobiti s novim prostorom?

– Svi željno očekujemo sportsku dvoranu i najviše upita ide u tom smjeru. No, osim sportske dvorane sadašnji i budući gimnazijalci imat će na raspolaganju i šest novouređenih i moderno opremljenih učionica (kabineta) u kojima će se odvijati nastava. No, bit će tu i nekoliko korisnih sitnica za nastavnike i učenike koji će naše svakodnevno kreativno zajedništvo obogatiti učiniti ljepšim, lakšim i zanimljivijim.

Kakvi su Vam daljnji planovi?

– Osnivanjem jedne ovakve škole, Katoličke klasične gimnazije, naš grad i šira okolica ušli su u krug povlaštenih regija koje imaju na raspolaganju ovakvu vrstu obrazovanja. Na nama je da na pravi način informiramo javnost i razbijemo predrasude koje su se pojavile, a proizašle su iz neinformiranosti. Osim toga, i dalje ćemo razvijati odgojne i obrazovne elemente djelovanja škole, a ljepota cjelokupnog takvog rada i razvijanja kreativnog zajedništva je u tome da je razvoj kreativnosti i zajedništva jedan proces koji uvijek raste i traje cijeli čovjekov život. (www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content