TEŠKA NESREĆA U PIVNICI SLAVONSKOJ Provjerili smo kada ondje prolaze vlakovi i hoće li se postaviti dodatna signalizacija

Prošlog se petka, 3. kolovoza, dogodila teška prometna nesreća na pružnom prijelazu u Pivnici Slavonskoj u kojoj je stradalo troje ljudi. Kako doznajemo, vozačica osobnog automobila nije znala da tom prugom ponovno voze vlakovi te je njegovu svjetlost zamijenila za rasvjetu. Potaknuti i komentarima čitatelja koji također nisu znali da je ta dionica pruge otvorena, odlučili smo provjeriti vozni red kako bismo informirali javnost i pomogli spriječiti eventualne nove nesreće.

Kontaktirali smo Hrvatske željeznice i saznali kako tim pružnim prijelazom prolaze dva vlaka, i to jedan u 4:51 te u 22:15. Riječ je o vlakovima:
– vlak br. 2411 Virovitica (4.25) – Banova Jaruga (7.41) – stajalište Pivnica (4.51)
– vlak br. 2410 Banova Jaruga (19.42) – Virovitica (22.42) – stajalište Pivnica (22.15).

IMG 20180804 085938

Ova dionica u promet je ponovno puštena 5. veljače, o čemu smo već pisali.

Nakon dugog niza godina tijekom kojih vlakovi nisu prolazili, mještani Pivnice, ali i okolnih naselja navikli su ne zaustavljati se na pružnom prijelazu, unatoč tome što je osiguran znakom STOP i Andrijinim križem koji označavaju mjesto obveznog zaustavljanja. Upravo ta loša navika za ovu obitelj gotovo je bila kobna. Upitali smo HŽ Infrastrukturu, zaduženu za osiguravanje pružnih prijelaza, planiraju li, i kada, postaviti dodatnu signalizaciju na prijelaz. – U planu je modernizacija 16 pružnih prijelaza, za koje je trenutačno u izradi projektna dokumentacija ili idu u projektiranje. Među njima je i osiguranje željezničko-cestovnog prijelaza Pivnica, koji se planira osuvremeniti svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima – stoji u odgovoru HŽ Infrastrukture.

Jednako tako, pozivaju sve sudionike u cestovnom prometu na poštivanje prometnih propisa na križanjima cesta s prugom.
– HŽ Infrastruktura kroz edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“, koju kontinuirano provodi još od 2000. godine, želi osvijestiti sve sudionike u prometu, pogotovo vozače cestovnih vozila, pješake i bicikliste o nužnosti poštivanja propisa, upravo kako bi se izbjegle tragične posljedice – poručuju iz HŽ-a. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content