FOTO Kvizom znanja u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina obilježen Europski dan jezika

foto: SŠ Marka Marulića Slatina

U srijedu, 26. rujna, u opuštenom, ali natjecateljskom ozračju, obilježen je Europski dan jezika u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina. Tradicija je to koju škola njeguje već godinama, a ove godine odlučili su prirediti kviz znanja o jezicima.

EUROPSKI DAN JEZIKA

Europska godina jezika 2001., koju su zajednički organizirali Vijeće Europe i Europska unija, uspjela je uključiti milijune ljudi diljem 45 zemalja sudionica. Njihove aktivnosti slavile su jezičnu raznolikost Europe i promicale učenje jezika. Nakon velikog uspjeha te godine, Vijeće Europe proglasilo je Europski dan jezika koji se slavi 26. rujna svake godine.

OPĆI CILJEVI EUROPSKOG DANA JEZIKA

1. Upozoriti javnost na važnost učenja jezika i raznolikost raspona naučenih jezika kako bi se povećala višejezičnost i međukulturalno razumijevanje;

2. Promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe, koje treba njegovati i sačuvati;

3. Poticati cjeloživotno učenja jezika u školi i izvan nje, bilo u svrhe školovanja, za profesionalne potrebe, za potrebe mobilnosti ili užitka i razmjene.

foto: SŠ Marka Marulića Slatina

Jezične vještine su nužnost i pravo svakoga, jedna je od glavnih poruka Europskog dana jezika.

Voditeljica Aktiva stranih jezika, profesorica njemačkog i francuskog jezika Dijana Fotez, predložila je da bude ordžan kviz znanja o jezicima, a u izradi i provedbi kviza sudjelovale su i profesorice Sanja Špoljarić, Željka Balković, Sandra Bošnjak i Silvija Štimac.

Na kvizu su se natjecali učenici 2.b, 3.a, 4.a i 4.b razreda gimnazije. Sve četiri skupine pokazale su izvrsno znanje o svjetskim jezicima i kulturi naroda čije jezike učenici uče, a pobijedili su učenici 4.b razreda. Kvizu su nazočili brojni učenici i nastavnici.

Učenice 4.b gimnazije, koje pohađaju izbornu nastavu francuskog jezika, za ovu su prigodu sa svojom profesoricom Dijanom Fotez izradile prigodni pano koji je privukao brojne poglede.

(www.icv.hr, adf, SŠ M. Marulića Slatina)