IZ VIROVITIČKOG LISTA: OLUJNO NEVRIJEME ZAHVATILO DIO NAŠE ŽUPANIJE, STRADALI BUŠETINA I SUHOPOLJE Vjetar i tuča nanijeli štetu na 300 hektara duhana, negdje ga i „pobrali“ do kraja godine

Prevrtljiva ćud prirode proteklog je vikenda pokazala još jednom svoje pravo lice. Olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom, kišom i tučom zahvatilo je dio općine Suhopolje.
Prema riječima zamjenika načelnika općine Suhopolje i predsjednika Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode Gorana Doležala, prema prvim procjenama najviše je štete utvrđeno na soji, suncokretu, povrću, voću te duhanu.

AKTUALNO u krugzc Custom

LED VELIČINE LJEŠNJAKA
Jedan od onih koji je pretrpio velike štete od tuče na duhanu je OPG Ivana Bingule iz Jugovog Polja.
-Naša se obitelj proizvodnjom bavi tridesetak godina, prošle godine na 34, a ove godine na ukupno 16 hektara površine.
Razlog smanjenju broja površine je taj što su nam u zadnjih nekoliko godina prinos i kvaliteta podbacili zahvaljujući nepovoljnim vremenskim prilikama – ističe I. Bingula, pokazujući uništene listove duhana.
-Kad je trebalo kiše, nije je bilo, a u posljednje vrijeme sve je više leda – upozorava Bingula. Prošli je vikend bilo najgore; led veličine lješnjaka koji je u subotu padao oko tri-četiri minute, na svim parcelama zasađenim duhanom nanio im je veliku štetu. – Na nekim parcelama i stopostotnu, bar prema prvim procjenama. Kako je ovo vrlo zahtjevan posao, koji traži puno ulaganja, a i kako nam je kao i uvijek cilj imati dobru kvalitetu duhana, tuča koja nas je zadesila sigurno će se odraziti i na ovogodišnju kvalitetu– kaže njegov sin Ivan, nositelj vlastitog OPG-a koji se bavi proizvodnjom kamilice. Do sada je OPG Ivana Bingule napunio 16 sušara duhana. Nakon ove tuče, očekuju kako će napuniti od 5 do 6 sušara, znatno manje od planiranog.

IMG 6fcc6ff319f77b780ce07fa2fc68c8fa V
– Činjenica je da nas je zadesila elementarna nepogoda i realno je za očekivati da će ona biti i službeno proglašena. Nakon procjene štete očekujemo i neku naknadu, no ne nadamo se previše. Ipak, ne predajemo se i idemo dalje u proizvodnju – kaže mladi Ivan Bingula.

ZBRAJAJU POSLJEDICE ŠTETA

Kako nam je kazao predsjednik uprave Hrvatskih duhana Zlatko Pleša, tuča koja je padala proteklog vikenda nanijela je štetu na oko 300 hektara površine, najviše na području Bušetine i na dijelu općine Suhopolje. Duhan je stradao i na oko 100 hektara površine na području Kutjeva.
-Ovo nije prvi put da je tuča zahvatila polja zasađena duhanom na našem proizvodnom području, no svi se nadamo da je zadnja. Posljedice od tuče se zbrajaju, a kada se zbroje bit će poznati i rezultati šteta – kazao nam je Zlatko Pleša.
Posljedice štete od tuče osjetio je i Đuro Ripli, jedan od manjih uzgajivača jabuka iz Suhopolja.
-Nekada sam se na veliko bavio uzgojem jabuka, a danas imam svega petstotinjak stabala. Tuča veličine lješnjaka, koja je padala svega nekoliko minuta, nanijela je velike štete na jabukama koje zasad još nisu vidljive, a čije ćemo razmjere znati tek kada jabuke budu spremne za branje – kazao nam je Đuro Ripli, koji grubo procjenjuje da će zbog tuče ove godine imati tridesetak posto manji urod jabuke.

POVJERENSTVO SVAKODNEVNO NA TERENU

Štete nastale na urodu, ali i na makadamskim cestama

Ovaj su tjedan vrlo marljivi bili i članovi Povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode općine Suhopolje.

AKTUALNO štete Custom

-Naše povjerenstvo je odmah nakon nevremena izišlo na teren te je osim na poljoprivrednim površinama utvrdilo i dosta štete na komunalnoj infrastrukturi, pogotovo na makadamskim i nerazvrstanim cestama. Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarne nepogode do kraja će tjedna, nakon izrade izvješća, dostaviti prvo priopćenje s procjenom ukupne štete Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda. Nakon toga očekujemo da će župan Igor Andrović proglasiti stanje elementarne nepogode za područje općine Suhopolje – kazao nam je zamjenik načelnika općine Suhopolje i predsjednik općinskog Povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode Goran Doležal.

U svibnju olujni vjetar i tuča pogodili Pitomaču

Da podsjetimo, virovitičko-podravski župan Igor Andrović krajem svibnja ove godine, zbog olujnog vjetra i tuče, proglasio je elementarnu nepogodu za područje općine Pitomača. Vremenske nepogode tada su uzrokovale velike materijalne štete na svim poljoprivrednim kulturama (ratarskim, povrtlarskim, voćarskim, industrijskim) te na objektima i poljoprivrednoj opremi (plastenicima). (www.icv.hr, zc, Foto: Z. Ciprijanović)

[g-gallery gid=”478059″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content