Kvalitetno upravljanje zelenim površinama: Virovitica dobila zeleni katastar

Kao što se nekretnine, vode u katastru nekretnina, tako su na području grada Virovitice svoj katastar dobile i zelene površine. Naime, Zavod za informatiku Osijek, GiS d.o.o. i Udruga edukacija u srijedu, 26. rujna izvršile su primopredaju zelenog katastra naručitelju – Gradu Virovitici. Uz predstavnike zajednice ponuditelja koja je izradila katastar, primopredaji su nazočili i predstavnici Gradske uprave na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Vlastom Honjek – Golinac.

Zelenim katastrom obuhvaćeno je oko 2.300 objekata, a riječ je o informacijama o grmovima, stablima, koševima, klupama te rasvjetnim tijelima na području grada. Cilj je postići kvalitetno upravljanje zelenim površinama.

– Zeleni katastar je zamišljen kao informacijsku sustav koji informacije smješta u prostor. Dakle, odlaskom na web adresu zelenikatastar.virovitica.hr, građani će pronaći katastar zelenila koji u vizualnom obliku na digitalnoj ortofoto karti pruža informacije o svim objektima koji se nalaze u sklopu zelenog katastra. Klikom na određeni objekt, primjerice, stablo ili grm, građanin može dobiti sve informacije koje ta točka sadržava, uključujući i sliku samog objekta – istaknuo je Dražen Tomić iz osječkog Zavoda za informatiku.

Inače, na web stranici je dostupna i poveznica za slanje elektroničke pošte pa ako građanin želi ostvariti ovim putem komunikaciju s Gradskom upravom vezano za bilo koji objekt koji je predmet zelenog katastra, informaciju može direktno elektroničkom poštom i proslijediti.

– Prema našim saznanjima, u Hrvatskoj su za sada četiri zelena katastra od čega smo mi izradila dva, a riječ je o ovom u Virovitici te u Osijeku – rekao je Dražen Tomić, dodavši kako je uočljiva intencija da se zeleni katastri polako ustrojavaju u svim većim gradovima jer je svijest o potrebi i skrbi o okolišu, zelenilu te komunalnoj infrastrukturi koja se nalazi u prostoru sve veća.

– S obzirom na navedeno, jednostavno je potreban sustav koji će omogućiti ne samo evidentiranje svih tih objekata, već i efikasno upravljanje jer je cilj da imamo okruženje koje će služiti građanima na najbolji mogući način i koji će biti u funkciji građana – zaključio je D. Tomić, istaknuvši će ovim sustavom sve one informacije koje su bitne za očuvanje zelenih površina biti vrlo jednostavno i brzo dostupne i građanima i onima koji tim prostorom upravljaju. (virovitica.hr)

[g-gallery gid=”481875″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content