Što sve skriva brokula, ukusno povrće koje se u većim količinama preporuča i ženama i muškarcima

Mnogo je razloga zašto biste nekoliko puta tjedno trebali jesti brokulu. Naime, ova biljka iz porodice kupusnjača jedinstvena je po svojim ljekovitim svojstvima koja uključuju antioksidativno, protuupalno i detoksikacijsko djelovanje. Zahvaljujući tome brokula ima snažan učinak protiv raznih oboljenja uključujući i ona najteža poput tumora.
Istraživanja su pokazala da se zahvaljujući povećanom unosu brokule kod muškaraca s ranim stadijem raka prostate stanje znatno poboljšava. Budući da se kod muške populacije rizik od raka prostate s godinama značajno povećava, svakako se preporučuje što češće konzumirati brokulu, kao i ostale kupusnjače.
Brokula je također snažan zaštitnik ženskog zdravlja. Budući da pridonosi eliminaciji viška estrogena iz tijela, uvelike smanjuje rizik od raka dojke i raka maternice.

Ljekovita snaga skrivena u ukusnom povrću

Osim vitamina C, kojim je osobito bogata, te vitamina K, selena, kalija, fosfora i željeza, brokula sadrži i druge moćne antioksidanse, poput luteina, zeaksantina i beta-karotena, koji pridonose zdravlju očiju. Sadrži i sumpor, koji ima antikancerogena i detoksikacijska svojstva, vlakna, koja potiču probavu i sprečavaju nastanak raka debelog crijeva, te kvercetin, koji donosi brojne dobrobiti poput snižavanja krvnog tlaka.
Najbolja zaštitna svojstva imaju mlade klice brokule, koje izgledaju kao klice alfa-alfa te imaju pomalo ljutkast okus. Klice brokule stare svega 3 dana imaju čak 50 posto snažnija antikancerogena svojstva od zrele brokule. Naime, one sadrže čak 20-50 puta veću količinu antikancerogenih tvari – sulforafana.

Sulforafan – prirodni saveznik protiv raka
Biljke iz porodice krstašica ili kupusnjača, poput brokule, kupusa i cvjetače, sadrže prirodne biljne spojeve glukozinolate, čijom razgradnjom u organizmu nastaje sulforafan. Ovaj prirodni sastojak je predmet brojnih znanstvenih istraživanja, koja potvrđuju njezin snažan zaštitni učinak protiv raka prostate, ali i drugih oblika raka.

1. Uništava stanice raka prostate

Osim što pomaže normalnoj funkciji stanica i njihovom dijeljenju, sulforafan uništava stanice raka. Osobito snažan učinak ima protiv raka dojke i prostate, koji su vezani uz djelovanje hormona. Djeluje tako da ciljano eliminira kancerogene stanice prostate, dok zdrave ne dira.

2. Inhibira djelovanje enzima histon-deacetilaze (HDAC)
Ovaj enzim nastaje kao rezultat upalnih stanja u tijelu, poremećaja metabolizma i niske razine antioksidansa. Inače djeluje kao svojevrsno gorivo za stanice raka, potičući njihov nastanak i širenje u organizmu. Sulforafan inhibira, odnosno suzbija djelovanje ovog štetnog enzima.

3. Smanjuje štetan učinak slobodnih radikala
Sulforafan potiče aktivaciju gena koji uništavaju slobodne radikale u organizmu. Stoga je dobar saveznik mladolikog izgleda i u zrelijim godinama. Naime, slobodni radikali uvelike pridonose starenju i s godinama se s njima sve teže borimo. Kako biste povećali bioraspoloživost sulforafana i njegovu apsorpciju u organizmu, brokulu kombinirajte s namirnicama koje sadrže enzim mirozinazu. U takvu hranu spadaju wasabi, sjemenke gorušice, rikula i daikon.

Ostale zdravstvene dobrobiti brokule:
• pridonosi ljepoti i zdravlju kože
• snižava razinu lošeg kolesterola
• smanjuje alergijske reakcije
• prevenira osteoporozu
• čuva zdravlje srca i krvnih žila
• smanjuje upalna stanja u organizmu
• pridonosi očuvanju vida
• jača imunosni sustav

Priprema brokule

Ovu kupusnjaču nikad nemojte dugo kuhati jer ćete uništiti njezine antikancerogene sastojke. Dovoljno ju je kuhati na pari 2-4 minute. Želite li smanjiti rizik od raka prostate, brokulu jedite triput tjedno. Najbolje je kombinirati i cvjetove i izdanke. Brokulu možete jesti i sirovu, no želite li sniziti razinu lošeg kolesterola, ova kupusnjača bolje djeluje ako se kratko kuha na pari.
Rajčice, koje su također antikancerogene, trebale bi se također naći na vašem jelovniku, i to u kombinaciji s brokulom jer se tako učinak zaštite od raka udvostručuje. Osim brokule i rajčica, za zaštitu od raka prostate što češće konzumirajte mahunarke, poput graha, leće i slanutka, te zeleni čaj i svježi sok od nara.
Napomena: Ako pijete lijekove za razrjeđivanje krvi prije konzumiranja brokule savjetujte se s vašim liječnikom. (www.icv.hr, alternativa.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content