VJEROVALI ILI NE? U kanalizaciji pronašli uginulo prase

Tvrtka Virkom d.o.o. svakodnevno uz javnu vodoopskrbu obavlja i usluge javne odvodnje na području grada Virovitice i susjednih općina. Sustav je to dug 205 kilometara, na kojem je više od 60 crpnih stanica i kojem prijete brojni „neprijatelji“. Za razliku od filmskih scenarija, u kojem u kanalizaciji obitavaju golemi štakori ili krokodili veličine automobila te uništavaju cijevi i infrastrukturu, stvarne prijetnje našeg kanalizacijskog sustava puno su manje. Konkretno, doslovno prolaze kroz zahodsku školjku.

SVAKODNEVNI NEMAR

Krpe, pelene, štapići za uši, kirurški zavoji – sve su to otkrili djelatnici gradskog komunalnog poduzeća Virkom, kada su izašli na teren i otklanjali kvarove nastale na pumpama, crpnim stanicama i drugim dijelovima sustava odvodnje.
– U zadnjih nekoliko godina nailazimo na ozbiljne probleme učestalog začepljenja i usporenja unutar kanalizacijskog sustava koja uzrokuju nemogućnost ispravnog funkcioniranja. Svakodnevno, kroz redovito održavanje uz pomoć vlastitog specijalnog vozila za čišćenje, nailazimo na razni otpad koji korisnici bacaju u sustav, a koji uzrokuju navedene probleme – kaže Damir Marenić, upravitelj za investicije i razvoj u tvrtki Virkom d.o.o., ističući kako je najčešće riječ o otpadu kojem ondje nije mjesto. Među najvećim su „neprijateljima“ kanalizacije proizvodi koje koristi svako domaćinstvo s malom djecom: vlažne maramice. Sastoje se od gotovo nerazgradive bioplastike, iznimno su izdržljive i često zablokiraju cijeli sustav.

VIROVITICA kanalizacija mlo Custom

NERAZGRADIVI „GRIJESI“

– Još jednom podsjećamo naše korisnike da kruti i nerazgradivi otpad koji bacaju u kanalizaciju uzrokuje velike probleme našem sustavu što iziskuje dodatne troškove te vrijeme i napor naših djelatnika. Vrlo su česta začepljenja kanalizacije i prelijevanje otpada na naše ulice, upravo zbog navedenog nesavjesnog ponašanja građana. Vlažne maramice u mreži uzrokuju ogromne probleme našoj mehanizaciji, a ružno je i za reći što sve nalazimo osim njih – poručuje Margareta Ptiček, direktorica Virkoma. Jer, iskustvo ove tvrtke pokazuje kako vlažne maramice nisu jedini „grijeh“ nesavjesnog ponašanja korisnika. Radnici su pronalazili i pelene, higijenske uloške, štapiće za uši, najlonske vrećice, staklo, plastiku. To nije sve – u kanalizaciji su otkrili i građevinski i slični otpad, a jednom su, kaže, našli i uginulo prase! Tvrtka je izdala i informativni letak koji se nalazi na njihovim web stranicama, a koji je podijeljen dijelu korisnika kao apel da u kanalizaciju ne bacaju otpad koji se ne može razgraditi. U tu vrstu otpada, uz već sve navedeno, ulaze i ostatci hrane, ulja i masti.

ZAGLAVLJENI OTPAD VADE RUČNO

Iz tvrtke poručuju kako takva vrsta otpada stvara velike poteškoće u radu crpnih stanica i funkcioniranju samog sustava kao i veliku štetu. U nekoliko godina, štete dosegnu milijunski iznos, poručuju iz Virkoma. Ono što je možda najvažnije naglasiti u cijelom slučaju je činjenica da ne postoji stroj koji će izvaditi „čep“ od 10 kilograma, koji su stvorile vlažne maramice, vrećice, kosa i drugi otpad u kanalizaciji. Otklanjanje takvih nakupina još uvijek ostaje isključivo na ručnom radu, odnosno radnicima koji svaki takav zaglavljeni otpad moraju fizički odstraniti iz sustava. – Smatram da ljudi doista nisu svjesni kolike štete uzrokuju ovakvim postupcima i doista, još jednom, molimo korisnike da pažljivo odlažu neželjeni otpad na za to predviđeno mjesto, a ne u kanalizaciju – apelirala je M. Ptiček. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content