FRKA 2018. Božo Skoko zatvorio festival: “Kao turistički brend popularniji smo čak i od Švedske”

Hrvatska je relativno mlada država, no stara smo nacija i samim time osvijestili smo svoj identitet nedavno, nismo imali dovoljno vremena ga učvrstiti, a već smo ušli u Europsku uniju. Postavši članica otvorilo se jako puno pitanja: kako održati, sačuvati, promovirati svoj identitet u europskom okruženju… Upravo to je bila tema prof. Bože Skoke iz Zagreba koji je zanimljivim predavanjem u Kazalištu Virovitica u četvrtak zatvorio 4. Festival radosne kulture.

Profesor je nastojao osvijestiti da Hrvati još uvijek nisu dovoljno svjesni bogatstva i kompleksnosti našeg identiteta, a potom ga još manje promoviramo i pretvaramo u trend kao što to čine neke druge države u Europi.

Danas identiteti postaju vrlo moćno oružje upravo zbog toga što se zahvaljujući njima nacije ističu, postaju privlačne ne samo za turiste već i za strane studente pa i useljenike. S druge strane omogućuju bolji plasman ne samo kulturnih proizvoda već proizvoda općenito i usluga te upravo zbog toga identitet dobiva više na cijeni nego ikada prije jer to je zadnja brana globalizacije, ali i dodana vrijednost svemu što činimo i svemu što radimo na suvremenom tržištu.

DSC 3733
Foto: Oliver Bešić

– Hrvatska je prepoznatljiva država, ali prije svega kao turistički brend. To potvrđuju i istraživanja koja mjere turističke brendove europskih zemalja gdje smo uvršteni na 12. mjesto što je sjajna pozicija. Dakle, popularniji smo kao turistički brend čak i od Švedske, što je fenomenalno. Međutim, u tome se skriva i ona druga strana priče. Hrvatska je atraktivan turistički brend, ali sve ove godine nismo učinili dovoljno da postanemo i atraktivni kulturni, gospodarski i politički brend. Naše prirodne ljepote, raznolikosti, dio kulture nas čine popularnim brendom, ali s druge strane ista ta inozemna javnost ne zna ništa o našim velikanima, književnicima, umjetnicima, našem načinu života, a to je toliko bogatstvo kojim možemo dodatno sebe dobro pozicionirati. Upravo zbog toga ne smijemo se zadovoljiti time da budemo samo percipirani kao lijepa zemlja već nas moraju početi percipirati po drugim kvalitetama – zaključio je Skoko, koji je sa zadovoljstvom nastupio na festivalu.

DSC 3750
Foto: Oliver Bešić

Još su zadovoljniji organizatori, a za prof. Skoku kažu da je šlag na torti. -Profesora Skoku zvali smo da gostuje još na prošlom festivalu, no nije mogao. Drago nam je da smo ove godine uspjeli ostvariti ovo gostovanje i što je profesor Skoko ovogodišnji festival zatvorio na svoj način – istaknuo je Romano Tripalo, predsjednik Centra civilnih inicijativa Spajalica.
Ove godine na festivalu bilo je više predavanja, a manje glazbe, a nit vodilja bila je hrvatska baština. -Jako smo zadovoljni jer se uspjela očuvati ta nit vodilja koju smo zacrtali za ovu godinu, dakle hrvatska baština o kojoj je puno govorilo, koja se provlačila i kroz glazbene, dramske, društvene programe – rekao je Romano Tripalo, predsjednik Centra civilnih inicijativa Spajalica te najavio i sljedeći festival čiji je program već spreman. (www.icv.hr, žđl)

[g-gallery gid=”483416″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content