FOTO Virovitička Udruga Sv. Vinko proslavila Martinje na prostoru budućeg vidikovca u Sv. Đurađu

Po svim hrvatskim vinogorjima, pa tako i virovitičkim, obilježava se blagdan sv. Martina koji je, uz sv. Vinka, najveći vinogradarski blagdan. Martinje je, uz nazočnost mnogobrojnih vinogradara obilježila i virovitička Udruga vinogradara i voćara Sv. Vinko u suradnji s Turističkom zajednicom grada Virovitice. Ceremonijal krštenja mošta u vino, u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Virovitice Damira Marenića i Vlaste Honjek – Golinac, direktorice Turističke zajednice grada Virovitice Katarine Đurđević te gradskih pročelnika i direktora gradskih tvrtki, obavio je vinski biskup Zlatko Barčan sa svojim vjernim “miništrantima” i Martinjskim kumom pored kapele sv. Jurja u Svetom Đurađu, na prostoru budućeg vidikovca.

IMG 9660
foto: M. Bašić

Inače, proslava Martinja je od samih početaka djelovanja Turističke zajednice grada u službenom programu i predstavlja jednu od najznačajnijih manifestacija eno karaktera kojom se brendira vinska karta, odnosno bogatstvo vina našeg kraja. Ove godine Martinje se održava na prekrasnoj lokaciji s pogledom na cijelu Virovitici, a koja je uređena upravo uz potporu Turističke zajednice grada Virovitice.

IMG 9624
foto: M. Bašić

– Kroz projekt Eno/gastro turizam vinske ceste “Virovitički vidici”, koji je prijavljen na javni poziv Hrvatske turističke zajednice, postavljena je nadstrešnica, stolovi i 10 novih štandova koje će zajednički koristiti Udruga Sv. Vinko i Turistička zajednica. To je prvi korak u uređenju prekrasnog prostora vidikovca koji planiramo koristiti u budućnosti za gastro i eno događanja u svrhu razvoja turizma naše destinacije, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević.

IMG 9639
foto: M. Bašić

Mate Anić, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Sv. Vinko, koja inače djeluje preko 25 godina i broji 70-ak članova, ovom se prilikom osvrnuo na godinu na izmaku.
– Ovom manifestacijom ujedno označavamo završetak radova u vinogradu te se više posvećujemo radovima u podrumu. To je faza klada mošt krstimo u vino i naš trud pretačemo u čašu kvalitetnog vina, rekao je Mate Anić dodavši kako ova godina, što se tiče vremenskih prilika, nije bila laka za vinogradare.

IMG 9612
foto: M. Bašić

– Bilo je puno kiše, malo sunca, a za dozrijevanje grožđa potrebno je puno sunčanih dana koji grožđu daju kvalitetu. Sunce nam je došlo tek početkom 9. mjeseca kada su već krenule berbe koje smo također morali ranije obaviti jer su krenule određene bolesti. Unatoč tome imamo kvalitetna vina jer ako su kiseline veće, vina su svježija i to ih čuva, dodao je Mate Anić ujedno zahvalivši Turističkoj zajednici grada Virovitice koja im je omogućila uređenje prostora koji će se nalaziti u sklopu objekta čija je gradnja tek u planu. (virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content