Župan Igor Andrović nazočio svečanoj sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u utorak na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana Brodsko-posavske županije. Po dolasku u Slavonski Brod, položio je vijenac ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Pozdravivši sve nazočne uzvanike, predsjednik Vlade čestitao je dvadeset i šestu obljetnicu Brodsko-posavske županije.

Premijer Plenković naglasio je da je ova Vlada prepoznala trenutak i napravila iskorake koji će ostati trajna praksa kada je riječ o suradnji sa županima, gradonačelnicima i načelnicima.

– Ta politička volja koju smo mi pretočili u suradnju, sinergiju, intenzitet odnosa, projektno orijentirani način međusobnog komuniciranja i djelovanja kakav imamo sa svih 20 županija i Gradom Zagrebom je bez presedana u povijesti vladavine Hrvatske posljednjih 30 godina. Mislim da smo tako postavili nove temelje zajedničkog funkcioniranja – poručio je Plenković.

Istaknuo je da je Vlada stavila politiku ravnomjernog regionalnog razvoja i smanjivanja nejednakosti u samo srce svoga programa, naglasivši važnost svih krajeva Hrvatske i želju da im se pomogne.

Pritom je predsjednik Vlade naveo četiri elementa suradnje s jedincima lokalne i područne samouprave. Prvi je partnerstvo i povjerenje, redoviti i sustavan dijalog.

– On se tiče svih tema koje su relevantne za sve krajeve Hrvatske. Nema bitnog zakonskog teksta koji se odnosi na regionalnu suradnju, decentralizaciju, županije, a da ga vi niste prije toga s nama raspravili u posebno pripremljenom formatu – podsjetio je.

Drugi aspekt suradnje je funkcionalna decentralizacija. U tom smislu Plenković je pojasnio važnost donošenja odluka na nižim razinama, što bliže građanima.

– To vas čini relevantnima, a aktivnosti svih segmenata i razina države učinkovitijima – dodao je.

Govoreći o trećem elementu, predsjednik Vlade je kazao da je riječ o sredstvima koja su bitna za provedbu funkcionalne decentralizacije. Naglasio je da je Zakonom o financiranju lokalne i područne samouprave županijama, gradovima i općinama dato ukupno 2 milijarde i 100 milijuna kuna.

skustina SB 1

– U Brodsko-posavskoj županiji to se manifestira na 117 milijuna kuna izvornih prihoda više – kazao je.

Premijer Plenković je kao četvrti element naveo projektnu suradnju, rekavši da će izvješće koje će biti predstavljeno na 8. Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem pokazati što je Vlada u ove dvije godine i pol godine mandata učinila za Slavoniju.

– Naša želja je bila da u pravom trenutku pružimo ruku jer ne zatvaramo oči pred problemima koji ovdje postoje – ustvrdio je predsjednik Vlade. Pri tom je uzeo za primjer problem negativnog prirodnog priraštaja, kao i to da dio mladih ili ljudi srednje životne dobi traži svoju životnu šansu u Europskoj uniji.

– Ta činjenica da su tamo prosječne plaće više nego ovdje tjera nas kao Vladu, a i sve vas zajedno da ostvarimo što prije hvatanje koraka sa standardom života u drugim članicama Europske unije. To je bit prvih godina članstva svake nove članice. Imamo petnaestak godina koje su ključne za nas kako bi iznivelirali te razlike – poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade smatra da je cilj članstva u Europskoj uniji da živimo kvalitetnije i jednako dobro kao svi oni koji su tu šansu dobili ranije u odnosu na Hrvatsku.

– To baš govorim u Slavonskom Brodu, gradu koji je podnio ogromne žrtve u Domovinskom ratu – naglasio je Plenković, dodavši je uoči svečane sjednice položio vijenac i s velikim poštovanjem odao počast poginulim hrvatskim braniteljima.

– Prisjetili smo se i velikog broja djece koja su poginula u Slavonskom Brodu, cijeloj županiji, ali i brojnih Hrvata koji su izgubili živote u susjednoj Posavini. Sve to svima nama nameće veliku obavezu da vodimo računa o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima te o dignitetu Domovinskog rata – istaknuo je predsjednik Vlade.

Podsjetio je i na Zakon o hrvatskim braniteljima koji je popunio dosadašnje praznine i nepravde.

– To radimo s uvjerenjem da u svim našim aktivnostima vodimo računa o onima koji su dali najviše za Hrvatsku. I upravo zbog njih radimo na tome da se razvije ova županija – naglasio je Plenković, kazavši da se uskoro bliži dvadeset i četvrta godišnjica operacije Bljesak.

Inače, na sjednici Županijske skupštine, povodom Dana Brodsko-posavske županije, među brojnim ministrima, saborskim zastupnicima i županima, nazočio je i virovitičko-podravski župan, Igor Andrović. (vlada.gov.hr, Foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content