Virovitičke GLOBE škole obilježile Svjetski dan vlažnih staništa promocijom zaštite bregunica na Dravi

U utorak, 2. veljače 2016. učenici Gimnazije Petra Preradovića Virovitica prisustvovali su obilježavanju Svjetskog dana vlažnih staništa (World Wetlands Day) u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić. Uz domaćine prisustvovali su i učenici iz OŠ Vladimira Nazora.

GLOBE voditeljica i član Prirodoslovnog društva “Drava” Jasna Razlog-Grlica naglasila je važnost rijeke Drave i njezinog živog svijeta te suradnju učenika i znanstvenika na njenoj zaštiti. Provođenjem GLOBE programa u školama učenici i voditelji aktivno pridonose prikupljanju podataka i pri tome surađuju s lokalnom zajednicom te se po potrebi uključuju u akcije zaštite.

Ivan Darko Grlica, predsjednik Prirodoslovnog društva “Drava” upoznao je učenike s rezultatima jedanaestogodišnjeg monitoringa bregunica (Riparia riparia) na rijeci Dravi čiji je voditelj.

Bregunice gnijezde do dva puta godišnje u rupama dubokim oko 70 cm u obalama rijeka. Ova ptica zimuje u podsaharskoj Africi u proljeće se vraćaju gdje gnijezde na rijekama cijele Europe. Imaju najčešće 2 do 3 mlada po leglu. Hrane se insektima koje hvataju u letu. To su najčešće vodencvjetovi, komarci, biljne uši i drugi leteći insekti. Smatra se da jedna familija bregunica dnevno pojede oko 10 000 komaraca. Samim time to su vrlo korisne ptice. Prije je bila sveprisutna, a danas je već rijetka vrsta na rijeci Dravi. U odnosu na 80. godine njihov broj je pao na 10 – 30% tadašnje populacije. Razlog tome su regulacija rijeka, utvrđivanje obala i zaprašivanje komaraca. Tijekom zadnjih desetak godina bilo je više akcija zaštite ptica močvarica, no one nisu urodile značajnijim uspjehom. Bregunicu je važno očuvati ne samo zbog nje same nego i zbog kvalitete našeg života.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Tatjana Arnold Sabo prikazala je rad Informativno-edukativnog centra u Noskovačkoj Dubravi s posebnim osvrtom na edukacijske programe “Škole u prirodi” i upoznala učenike i voditelje s provedenim projektima zaštite rijeke Drave te ih pozvala na suradnju.

(www.gimnazija-ppreradovica-vt.skole.hr)

Invalid Displayed Gallery

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content