Željko Zadro: Ukidanje proizvodnih kvota u listopadu 2017. godine doprinijet će jačanju pozicije naših šećerana

- PROMO -

Iako moraju odraditi još dvije proizvodne godine, misli i planovi vlasnika šećerana uvelike su već u sljedećoj, 2017. krajem koje će se, odlukom Europske unije, ukinuti proizvodne kvote te izvozna ograničenja na tržištu šećera. Tako će se i našim trima šećeranama, a to su Tvornica šećera Osijek d.o.o. i VIRO šećerana d.d. iz Virovitice u sastavu koje posluje i Sladorana d.o.o. iz Županje, otvoriti mogućnost da proizvode koliko mogu i prodaju na svim tržištima na koja se probiju.
Tržište šećera bez ograničenja
– Ukidanjem proizvodnih kvota u listopadu 2017. godine, kao i izvoznih ograničenja, tržište šećera će se snažnije liberalizirati, što će doprinijeti jačanju pozicije naših šećerana. Razlog optimizmu je razmjerno visoka zaštitna carina na europskom tržištu koja se zadržava u cijelosti, dok se istodobno europskim šećeranama otvara svjetsko tržište, na koje je izvoz trenutačno ograničen na količinu od 1,35 milijuna tona. Ukidanjem kvota šećerane Viro grupe moći će izvoziti šećer i u zemlje regije u koje dosada nismo značajnije izvozili, poput Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije. Osim toga, onemogućit će se i ponavljanje scenarija iz 2014. kada su cijene bile vrlo niske zbog hiperprodukcije i nemogućnosti izvoza šećera na svjetsko tržište pa su europski proizvođači bili prisiljeni prodavati šećer na domaćem tržištu po niskim cijenama, koje su i prema službenim izvješćima Europskog udruženja proizvođača šećera (CEFS-a) kod svih europskih šećerana u pravilu bile niže od proizvodnih troškova – istakao je Željko Zadro, predsjednik Uprave Viro tvornice šećera.
NAKON 2017. OČEKUJEMO I DA ĆE IZVOZ IZ EUROPE NA SVJETSKO TRŽIŠTE DOĆI NA RAZINU KAKVA JE BILA PRIJE 2006. GODINE, KADA JE EUROPA IZVOZILA OKO ČETIRI MILIJUNA TONA ŠEĆERA
To je ujedno i glavni razlog, kažu vlasnici tvornica šećera, zašto su sve europske šećerane zabilježile veliki pad profitabilnosti jer da je takvo stanje potrajalo, industrija šećera bi teško opstala.
– Oporavak kojemu smo svjedoci zadnjih mjeseci pokazuje da se ipak takvo nešto neće dogoditi jer je riječ o industriji koja je itekako važna u europskim razmjerima i koja ima snažnu poveznicu s primarnom poljoprivrednom proizvodnjom. Nakon 2017. očekujemo i da će izvoz iz Europe na svjetsko tržište doći na razinu kakva je bila prije 2006. godine, kad je Europa izvozila oko četiri milijuna tona šećera. Ne vjerujemo da će se proizvodnja povećati jer je u razdoblju od 2006. do 2009. godine zatvoreno više od 100 šećerana širom Europske unije – pojasnio je Zadro.
Mnogi kooperanti bili su nezadovoljni ovogodišnjom zaradom na šećernoj repi. U virovitičkoj šećerani ističu da ih razumiju te da su spremni ove godine ponuditi višu cijenu.
viro800secerana-secer
Prošlom proizvodnom godinom nitko nije bio zadovoljan.
– Prošlogodišnji urod bio je nešto slabiji od prosječnog, više u pogledu prosječne digestije, a manje po pitanju visine prinosa, koji je čak bio nešto viši od prosjeka u zadnjem desetljeću. No usprkos tome, Sladorana i Viro će ispuniti proizvodne kvote, uz očekivani višak repnog šećera proizvedenog na razini VIRO grupe, od približno 1.650 tona. U 2015. očekivano je došlo do pada broja kooperanata jer su trebale i manje zasijane površine, prije svega zbog visokog prijenosa rekordne izvankvotne proizvodnje iz 2014. u 2015. tržišnu godinu. Međutim, i dalje je više od 80 % svih proizvođača repe vezano uz ugovaranje ili sa Sladoranom ili s Virom, a ukupno je tih naših proizvođača repe blizu šest stotina. Očekujemo da će taj broj sigurno biti veći u 2016. godini, između ostalog i zbog naše spremnosti da povećamo cijenu repe za oko 17 % u odnosu na prošlu godinu – kazao je prvi čovjek tvornice šećera Viro.
UZ HRVATSKO TRŽIŠTE, ČIJE SE POTREBE U NAJVEĆEM DIJELU POKRIVAJU DOMAĆOM PROIZVODNJOM, NAJVAŽNIJA SU NAM TRŽIŠTA ZEMALJA EUROPSKE UNIJE GDJE IZVOZIMO VIŠE OD POLOVICE PROIZVODNJE
Sadašnje cijene šećera na tržištu Europske unije kreću se oko 500 eura po toni, što je značajan porast u usporedbi s prošlogodišnjih 380 eura. Očekuje se i daljnji rast cijena zbog nedostatka šećera na europskom i svjetskom tržištu, što našim trima šećeranama koje izvoze na tržišta zemalja EU itekako ide u prilog.
– Uz hrvatsko tržište, čije se potrebe u najvećem dijelu pokrivaju domaćom proizvodnjom, najvažnija su nam tržišta zemalja Europske unije gdje izvozimo više od polovice proizvodnje. Kao dodatni poticaj proizvodnji šećera u Hrvatskoj ključno je istaknuti da hrvatski proizvođači šećerne repe imaju zagarantirani poticaj od 300 eura po hektaru, odnosno oko 5 eura po toni, sve do 2020. godine, što pokriva razliku u konkurentnosti u odnosu na francuske i njemačke proizvođače – zaključuje Željko Zadro, predsjednik Uprave Viro tvornice šećera te dodaje kako se taj poticaj pokriva iz europskog poljoprivrednog fonda u sklopu zajedničke poljoprivredne politike EU, što je također vrlo važno, budući da se zbog toga izdvaja manje novca iz hrvatskog državnog proračuna. (www.agroklub.com, Fotografija: arhiva)

Povezane vijesti

Skip to content