Na današnji dan: 21. travnja

Osnovan grad Rim
Prema antičkoj legendi, Romul, sin Reje Silvije i boga Marsa, 753. godine pr.K. osnovao je grad Rim. Prema legendi, svrgnuvši s prijestolja brata Numitora, Amulije je postao kralj grada Alba Longa, a da bi izbjegao rođenje nasljednika koji bi prijestolje mogli tražiti natrag, prisilio je nećakinju Reju Silviju da postane vestalska djevica. No, ona je u vezi s bogom Marsom zatrudnjela i rodila blizance Romula i Rema, koje je Amulije odmah po rođenju bacio u rijeku Tiber. Blizance je u podnožju Palatina, jednog od sedam rimskih brežuljaka, pronašla vučica koja ih je hranila vlastitim mlijekom. Blizance je potom našao i othranio pastir Faustul. Kad su odrasli, odlučili su na brežuljku Palatinu osnovati grad. Ubrzo je u sukobu oko toga koji će od njih vladati gradom Romul ubio brata i postao prvi kralj ‘vječnog grada’ koji je po njemu dobio ime.

Inaugurirana Brazilija
Brazilija, glavni grad Brazila, svečano je inauguriran 1960. godine u točno 9 sati i 30 minuta, četiri godine nakon osnivanja. Smješten u saveznom ‘Distrito federalu’ na 1.000 metara visokoj visoravni
Planalto central unutar savezne države Goias, udaljen je 930 km od Rio de Janeira. Iako je u Brazilu postojala ideja o preseljenju prijestolnice u unutrašnjost već od 1891., Brasilia je osnovana 1956., na poticaj tadašnjeg brazilskog predsjednika Juscelina Kubitscheka koji je htio rasteretiti prenapučene obalne krajeve zemlje i stanovništvo privući u unutrašnjost. Grad su projektirali urbanist Lucio Costa, arhitekt Oscar Niemeyer i pejzažni arhitekt Roberto Burle Marx, koji su Brasiliji namijenili tadašnja najmodernija estetska i konstrukcijska dostignuća. Tlocrt grada ima oblik raskriljene ptice, u čijem se tijelu nalaze najznačajnije upravne i javne zgrade, dok su u krilima stambeni blokovi. Grad se i danas veoma brzo širi u skladu s prvobitnim urbanističkim planom, a ima 2.282.000 stanovnika.

Završila odlučujuća bitka Teksaške revolucije
Teksaške snage pod vodstvom Sama Houstona 1836. godine porazile su generala Antonija Lópeza de Santa Annu i njegove meksičke trupe u bitci kod San Jacinta, koja je bila odlučujuća u teksaškoj revoluciji. Bitka u kojoj su stradale stotine meksičkih vojnika i samo devet Teksašana trajala je samo osamnaest minuta. Greška za katastrofalni poraz može se pripisati samom Santa Anni i njegovim časnicima koji nisu rasporedili straže oko meksičkog logora tijekom tradicionalne dnevne ‘sieste’. Teksašani su nakon prikradanja kampu usred bijela dana uz povike ‘Remember the Alomo!’ žestoko napali i potpuno iznenadili Meksikance koji su pobjegli glavom bez obzira dok je general Santa Anna zarobljen idućeg dana, te je nakon tri tjedna potpisao mirovni sporazum.

U Grčkoj s vlasti svrgnuta vlada premijera Kanellopoulosa
Grčka vojska na čelu s Georgeom Papadopoulosom je 1967. izvela državni udar zbacivši s vlasti vladu premijera Kanellopoulosa i ustanovila vlast vojne hunte, poznate kao ‘Pukovnički režim’. Hunta je tijekom svoje vladavine koja je trajala do 1974. uvela izvanredna stanja, policijske sate i cenzure, te provodila masovna uhićenja i mučenja političkih protivnika. Do raspada vojnog režima došlo je nakon krvavo ugušene pobune na Atenskom politehničkom fakultetu, a političar u izgnanstvu, Konstantinos Karamanlis, vratio se iz Pariza i postao premijer prijelazne vlade. U grčkom vojnom udaru sudjelovanje su priznale NATO-ova organizacija ‘LOK’ i američka CIA za što se tijekom svog mandata ispričao američki predsjednik Bill Clinton.

Na japanskom tržištu pojavio se Nintendov Game Boy
Prva 8-bitna inačica planetarno popularne dlanovne igraće konzole Game Boy, koju je razvila japanska tvrtka Nintendo, pojavila se na japanskom tržištu 1989. godine, a nakon četiri mjeseca i na tržištu SAD-a nakon čega je počelo njeno osvajanje cijelog svijeta. Uzveši u obzir sve inačice u dvadeset godina postojanja, unatoč brojnim drugim, često naprednijim konzolama koje su se pojavile tijekom ‘vladavine’ Game Boya, u svijetu je prodano više od 130 milijuna primjeraka te Nintendove uspješnice.

Preminuo Mark Twain
1910. godine preminuo je Mark Twain, američki pisac i humorist pravim imenom Samuel Langhorne Clemens. Većina Twainovih najboljih djela napisana je tijekom 1870-ih i 1880-ih u Hartfordu, te u vrijeme ljeta na farmi Quarry pokraj mjesta Elmira (država New York). Djelo “Roughing It” potanko opisuje njegove rane pustolovine u doba kada je bio rudar i novinar. “Pustolovine Toma Sawyera” slave djetinjstvo u gradu na obali Mississippija, dok djelo “A Tramp Abroad” opisuje putovanje kroz njemački Schwarzwald. Roman “Kraljević i prosjak” knjiga je za djecu fokusirana na zamjenu identiteta u tudorskoj Engleskoj. “Život na Mississippiju” iz 1883. godine kombinira autobiografski prikaz vlastitih iskustava kao rječnog pilota. Roman “Yankee na dvoru kralja Arthura” iz 1889. godine satirično je djelo na temu tlačenja ljudi u feudalnoj Engleskoj. Pustolovine Huckleberryja Finna nastavak su Toma Sawyera i općenito se smatra Twainovim najboljim djelom. U romanu je riječ o dječaku zvanom Huck koji bježi od svoga oca na splavi rijekom Mississippi s odbjeglim robom Jimom. Ovo djelo, između ostalog, daje čitatelju sliku života na rijeci Mississippi prije građanskog rata.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedia)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content