Na današnji dan: 23. travnja

Obilježava se Svjetski dan knjige
Na današnji dan održava se Svjetski dan knjige jer se nekoć mislilo da su 23. travnja iste 1616. godine umrli i Miguel Cervantes i William Shakespeare. Potrebno je naglasiti da se pri tome mislilo da su umrli samo na isti datum, a ne na isti fizički dan. Naime, Španjolska se u to doba već prebacila na gregorijanski kalendar, dok je Engleska još koristila stari julijanski (i danas ga koriste pravoslavni kršćani). Tako je Shakespeare zapravo umro 23. travnja 1616. godine po starom kalendaru, što je u stvarnosti 3. svibnja 1616. godine po kalendaru koji mi danas koristimo. Sve u svemu, Shakespeare nije umro na današnji dan u pravom smislu riječi. Da stvar bude još gora, u novije vrijeme postalo je poznato da čak ni Miguel Cervantes nije umro na današnji dan. Naime, on je na današnji dan 1616. godine pokopan, a umro je dan ranije tj. 22. travnja u Madridu. Starije enciklopedije i biografije navodile su njegov datum smrti kao 23. travnja 1616. godine. Novije enciklopedije usvajaju postupno datum 22. travnja za Cervantesovu smrt. Premda, dakle, ni Shakespeare ni Cervantes zapravo nisu umrli na današnji dan, sve do nedavno pogrešno je bilo prihvaćeno mišljenje da jesu. Ta kriva pretpostavka o podudarnosti navela je UNESCO da 1995. godine današnji dan proglasi Svjetskim danom knjige i autorskih prava. Na današnji dan širom svijeta organiziraju se javna čitanja Cervantesovog “Bistrog viteza Don Quijotea od Manche”, jednog od prvih i najboljih romana u svjetskoj povijesti po ocjenama mnogih stručnjaka.

Republika Conch proglasila nezavisnost od SAD-a
Na današnji dan nezavisnost od SAD-a proglasila je malena Republika Conch, smještena na samom jugu Floride. Nalazi se oko grada Key Westa, koji je najjužniji grad na cijelom kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država. Površina samoproglašene Republike Conch iznosi oko 1,540 hektara. Dakako, ta država nije međunarodno priznata, ali njeno samozvano postojanje doprinosi turizmu na tom području koje je i inače atraktivno za ljetovanja. Cijela priča oko proglašenja nezavisnosti počela je ovako: Američka granična policija postavila je 1982. godine cestovnu blokadu kod mosta koji spaja spomenuti Key West s Floridom. Na toj je blokadi vršena kontrola prolazećih vozila i građana, s ciljem sprječavanja ilegalnog useljavanja i prijenosa droge. Ta je kontrola znatno usporavala promet, što je izazvalo proteste lokalnih stanovnika koji su se češće morali voziti tom cestom. Budući da američke savezne vlasti nisu htjele ukloniti kontrolu na traženje lokalnih vlasti, ovi su se odlučili na drzovit korak. Naime, budući da je cestovna kontrola ionako bila slična graničnom prijelazu, gradonačelnik Key Westa Dennis Wardlow proglasio je zajedno s gradskim vijećem nezavisnost od SAD-a. Gradonačelnika su zatim proglasili premijerom Republike Conch (nazvali su je tako jer se lokalne stanovnike na tom području označava riječju “Conch”). Cijela je priča, dakako, bila sprdnja s američkim saveznim vlastima. No, pokazalo se da je privučena pažnja medija izazvala korist u turizmu. Zanimljivo je i to da je Američka granična policija uskoro uklonila blokade. Republika Conch teoretski postoji i danas, a na njeno se ime izdaju i putovnice, te novac.

Album Pink Floyda sišao s Bilboarda 200 nakon rekordnih 741 tjedna
Album Dark Side of the Moon britanske progressive rock grupe Pink Floyd 1988. godine sišao je s Bilboarda 200 nakon rekordnih 741 tjedna (više od 14 godina) koje je proveo na tom popisu hitova. Taj konceptualni album izdan je 1973. godine, a razvijan je na idejama koje su članovi benda dobivali tijekom koncertnih turneja. Album pokriva širok spektar tema među kojima su unutarnji konflikti, pohlepa, starenje, mentalne smetnje i ludost, prema mnogima predstavlja magnum opus grupe, a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih i najutjecajnijih albuma svih vremena.

Privremeno promijenjen okus Coca- Cole
Na današnji dan Coca-Cola je učinila jedan od najpoznatijih poteza u povijesti marketinga. Promijenila je okus svog pića da bi postala konkurentnija. Na to ju je potaknuo postupni pad prodaje prethodnih desetljeća. Naime, dok je poslije Drugog svjetskog rata držala čak 60% tržišta, do 1983. udio joj je pao na ispod 24%. Najveći konkurent bila joj je Pepsi-Cola, koja je imala nešto slađi okus i bila privlačnija mlađoj populaciji. Kad je prodaja Pepsi-Cole počela nadmašivati njihovu, u Coca-Coli su znali da moraju nešto poduzeti. Organizirali su anketu velikih razmjera, u kojoj su ljudima nudili da kušaju slađu verziju Coca-Cole. Većina ispitanika novo je piće preferirala pred Pepsijem i starom Coca-Colom. Kompanija Coca-Cola odlučila je prijeći na proizvodnju novog pića. Međutim, rezultati su bili katastrofalni. Ljudi širom SAD-a počeli su žaliti za starim okusom. U kratkom roku kompanija je primila oko 400,000 pisama i poziva nezadovoljnih korisnika. Psiholozi imaju različita objašnjenja za taj efekt. Malcolm Gladwell smatra da pri kušanju male količine iz čašice ispitanici doista preferiraju slađi okus, no pri kupnji velikih količina to im zapravo ne odgovara. Već za manje od tri mjeseca uprava Coca-Cole odlučila je vratiti staru recepturu u prodaju. Zanimljivo je da je cijeli eksperiment povećao ukupnu popularnost Coca-Cole, jer je ljude ponovno privukla tek kad ima se činilo da su je izgubili.

Rođen William Shakespeare
1564. godine rođen je William Shakespeare, britanski književnik. Gotovo ni o jednom drugom piscu ne zna se tako malo kao o Williamu Shakespeareu. Ličnost pisca, čija su djela poznata cijelom obrazovanom svijetu još uvijek je zagonetka. William Shakespeare rodio se u gradiću Stratford na Avonu 1564. godine, u grofoviji Warwickshire (u isto vrijeme kada je u Rimu umro Michelangelo), kao treće i najstarije muško dijete od osmero djece. Shakespeare je bio plodan pisac. Pretpostavlja se (jer se ne može sa sigurnošću utvrditi autorstvo svih njegovih drama) da je napisao 34 drame, 154 soneta i nekoliko pjesama. Svojim djelima postao je jedna od nekolikicine najcijenjenijih i najutjecajnijih svjetskih književnika. Njega djela igraju se praktično u svim svjetskim kazalištima, a imaju svoj utjecaj i na druge umjetničke grane (glazba, slikarstvo, film). Sva njegova djela prevedna su na hrvatski jezik. Neka od njegovih djela su Kralj Henrik VI, Hamlet, Romeo i Julija, San Ivanjske noći i mnoga druga.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content