Dogodilo se na današnji dan – 26.1.

1802. – Utemeljena knjižnica Library of Congress
Brzina kojom su se razvijale SAD nije bila jednakomjerno raspoređena po svim segmentima života. No, pokazalo se da su stvaratelji nove nacije bili svjesni potrebe za znanjem, jer je jedna od najznačajnijih svjetskih knjžnica, Library of Congress, ustanovljena na današnji dan 1802. godine.

1905. – Pronađen najveći dijamant na svijetu
Najveći kvalitetni dijamant u povijesti pronađen je na današnji dan 1905. godine u rudniku Premier Mine u gradu Cullinanu u Južnoj Africi. Imao je 3106.75 karata (621.35 grama). Cijena mu se danas procjenjuje na 400 milijuna dolara. Pronašao ga je rudar Thomas Evan Powell. Dijamant je nazvan Cullinan, prema vlasniku rudnika Sir Thomasu Cullinanu. Kamen je kupila vlada južnoafričke države Transvaal i poklonila ga britanskom kralju Edwardu VII. za rođendan. Prijevoz iz Južne Afrike do Engleske predstavljao je sigurnosni problem. Detektivi su postavljeni na parobrod koji je trebao prenositi dijamant, no to je bila samo taktika zavaravanja. Kamen na brodu bio je lažan, a pravi je poslan u običnoj kutiji poštom u Englesku. Dijamant su brusili majstori iz Amsterdama, najbolji na svijetu. Cullinan je razlomljen na 9 velikih brušenih dijamanata i mnogo malih. Najveći brušeni dijamant nazvan je Velika zvijezda Afrike (Cullinan I) i ima 530.4 karata (106.1 grama). Nalazi se na vrhu engleskog kraljevskog žezla. Drugi po veličini komad (Cullinan II) nalazi se u engleskoj kraljevskoj kruni. Oba ta predmeta čuvaju se u sklopu engleskih kraljevskih dragulja u londonskom Toweru.

1950. – Indija proglašena republikom
Nakon drugog svjetskog rata raspala su se kolonijalna carstva i mnoge zemlje Afrike i Azije dobile su napokon svoju samostalnost. Tako je i Indija ostvarila tu mogućnost dvije godine nakon kraja rata, no tek na današnji dan 1950. godine proglašena je republikom

1988. – Premijerno prikazan mjuzikl “Fantom u operi”
Broadway i njegov šarm sinonim su za ludu zabavu i raskošne produkcije. 1988. godine mag musicala Andrew Lloyd Webber otvorio je premijeru Fantoma u operi, koji je naposlijetku postao broadwayski show s najdužim prikazivanjem, jer ga se može vidjeti i danas.

Rođendani
1958. – Ellen DeGeneres, američka glumica, stand-up komičarka, voditeljica emisije The Ellen DeGeneres Show
1990. – Kherington Payne, američka plesačica i glumica
1970. – Kirk Franklin, američki gospel glazbenik
1961. – Wayne Gretzky, bivši kanadski hokejaš

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content