Uz potporu Virovitičko-podravske županije POU Slatina po sedmi put provodi projekt „Mala poljoprivredna škola“

Već sedam godina Pučko otvoreno učilište Slatina u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom provodi osposobljavanja poljoprivrednika u projektu „Program osposobljavanja odraslih osoba za poljoprivredna zanimanja“. Prilika je to da se stanovnici VPŽ uz povlaštene cijene i sufinanciranje Virovitičko-podravske županije educiraju za ono što im je potrebno. Ove su godine već počela osposobljavanja poljoprivrednika za ratare i motorne pile, a tijekom veljače započet će i edukacija za pčelare, voćare i vinogradare, traktore s priključcima i izobrazba o pravilnoj upotrebi pesticida. Velika je novost što županija brine i o onima koji žele završiti i srednju poljoprivrednu školu pa će se ove godine educirati uz sufinanciranje županije i prekvalifikacija poljoprivrednika za poljoprivrednog gospodarstvenika.

– Ovim putem želim istaknuti kako je uloga prekvalifikacije i usavršavanja nezamjenjiva u podizanju obrazovne strukture stanovništva, te da bez takvog obrazovanja obrazovni sustav ne bismo mogli smatrati cjelovitim. Program Male poljoprivredne škole odgovara našim lokalnim obrazovnim potrebama i prioritetima, a kao uvijek do sada, Pučko otvoreno učilište Slatina posebnu pažnju posvetilo tematikama koje proizlaze iz specifičnosti naše lokalne zajednice, a to je prvenstveno poljoprivreda. Iz tog razloga, Virovitičko-podravska županija sufinancira troškove pohađanja programa osposobljavanja – istaknuo je županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović.

Ovakve mjere posebno pomažu mladim poljoprivrednicima koji se javljaju na natječaj »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. koji je objavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Za provedbu podmjere 6.3. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava«, provedba tipa operacije 6.3.1. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava«. Jedan od dokumenata koji je poljoprivrednicima potreban je i preslika uvjerenja o stečenoj izobrazbi stručnih znanja i sposobnosti iz područja poljoprivredne proizvodnje i prerade, a to je uloga POU Slatine.

(www.radioslatina.hr, Fotografije: Marijo Kokorić)

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”12907″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]