Alternativa za vas: Pobijedite proljetni sindrom i vratite tijelu prirodnu energiju

Tijekom proljetnih mjeseci mnogi će posegnuti za različitim vitaminima, mineralima ili drugim vrstama pripravaka zbog osjeta umora, manjka sna ili glavobolje.
Veliki je broj raznih prirodnih pripravaka koji se koriste, a da pritom i ne razmišljamo je li baš svaki od njih idealan izbor.
No, jeste li znali da je na proljetni umor moguće djelovati hranom?
U nastavku teksta saznajte o namirnicama koje revitaliziraju organizam i smanjuju simptome proljetnog umora.

Što je to proljetni umor?
Proljetni umor uzrokuje promjena godišnjih doba kada iz hladne zime ulazimo u toplije proljeće. Poznat je i pod nazivom proljetni sindrom. On nije oboljenje nego je skupina fizioloških i psiholoških simptoma među kojima je najčešći pad energije.
Stanje je to za koje se još uvijek ne može sa sigurnošću reći što ga uzrokuje, ali danas se sve češće kao uzročnici spominju hormoni. Naime, tijekom zime dani su kraći, s vrlo malo sunca, što otežava stvaranje dovoljne količine hormona serotonina odgovornog za osjet zadovoljstva i sreće.
Razlog je taj i što neki od nas tijekom zimskih dana pate od depresije, odnosno od stanja poznatijeg kao zimski blues.
Naravno, kada manjka serotonina koji nas podiže i čini aktivnijim, ulogu preuzima drugi hormon, melatonin, zadužen za spavanje.
Dolaskom proljeća njihova se uloga mijenja, dolazi do hormonalnog preokreta na koji se tijelo mora naviknuti.
Kao reakcija na tu funkciju uspostavljanja nove ravnoteže javlja se umor, kao i drugi simptomi.
Zacijelo ste iskusili i letargičnost, pospanost – sve su to normalne reakcije zbog pada krvnog tlaka, a koji uzrokuje promjena temperature, izmjena vrućih i hladnih perioda u proljetnom danu.
Od drugih simptoma, kako fizioloških tako i psiholoških, možemo izdvojiti i vrtoglavicu, glavobolju, migrene. Poneki osjete i bol u zglobovima, neki imaju problema sa snom, iritabilnošću. Općenito osjećamo kako nam je zaista teško obavljati sve naše dnevne obveze.
Čini se da su osobe koje su sklone fluktuaciji krvnog tlaka, kao i oni koji imaju niži krvni tlak skloniji simptomima proljetnog umora.
Dobra vijest je da proljetni umor ne traje dugo i nestaje kada se razina serotonina u tijelu stabilizira. Ali ako simptomi proljetnog umora potraju duže od tri tjedna, dobro bi bilo posavjetovati se s liječnikom klasične ili alternativne medicine.

Koja hrana je najbolji izbor?
Vrijedi opće pravilo: jesti što više ekološkog voća i povrća te hranu bogatu biljnim vlaknima, a izbjegavati masnu hranu i sve rafinirane namirnice. Mnogi će sada baš zbog umora odabrati rafiniranu hranu koja će im samo kratkoročno pomoći i podignuti energetski nivo, a zatim će doći do suprotnog učinka.
Masnoj hrani, odnosno onoj hrani bogatoj zasićenim masnim kiselinama potrebno je duže vremena da bi se probavila, što će rezultirati povećanim osjetom umora. Stoga smanjite unos duboko pržene hrane i birajte povrće kuhano na pari, uz dodatak riže ili tjestenine. (Virovitički list)

Cijeli tekst pročitajte u Virovitičkom listu…

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content