FOTO: Pjesmom i plesom u jesen

KUD Čačinci

Jesen je najljepša u Slavoniji. Spektar boja i okusa, prelijepe idile krajolika, proizvodi prirode i ruku čovječjih jednostavno osvajaju. A kad se sve to začini istinskom slavonskom pjesmom i plesom, onda slavonska jesen uistinu nema premca. Upravo taj glazbeni ulazak u slavonsku jesen pripremili su članovi Kulturno-umjetničkog društva ”Mikleuš” koji su pod pokroviteljstvo Općine organizirali drugu smotru folklora pod nazivom ”Pjesmom i plesom u jesen” pred punom sportskom dvoranom osnovne škole.

Na smotri je nastupilo 8 KUD-ova i to Crkvari, Zdenci, Čačinci, ”Izvor” Donja Motičina, Darda, Ćeralije, ”Dugo Selo” iz Dugo sela Lukačkog i domaćin Mikleuš koji se otvorio smotru te se u tijeku programa predstavio s tri sekcije, dječjom, mladom i sekcijom odraslih:

-Mi smo društvo koje djeluje ove dvije godine i ponosni smo što su u obje svoje godine rada uspjeli organizirati dvije ovakve smotre. Od srca hvala društvima koji su došli i uveličali našu smotru te pokazali ogromnu vrijednost slavonskog i hrvatskog folklora, odnosno kulturne baštine. Posebno smo sretni što imamo veliku podršku djece i mladih, puno ih dolazi na probe i time je budućnost našeg društva više nego sigurna. Hvala Općini i načelniku Milanu Dundoviću koja nas podržavaju od prvog dana i uvijek nam pomažu koliko mogu. Moram se na kraju zahvaliti dopredsjednici društva Jadranki Grabar koja je najviše povukla u cijeloj ovog organizaciji, al isto tako i svim članovima društva koji su dali sve od sebe da sve bude ovako dobro i lijepo.– rekao je predsjednik KUD-a Mikleuš Marko Kragujević.

Smotru je otvorio načelnik Općine Mikleuš Milan Dundović:

-Hvala KUD-u Mikleuš na sjajnoj organizaciji, hvala svim gostima koji us došli i posebno veliko hvala našim sumještanima koji su došli u velikom broju podržati ovu manifestaciju. Koritim prigodu da mještanima općine Mikleuš čestitam Dan neovisnosti, a posebno naš Dan općine i blagdan svete Terezije Avilske. Siguran sam da ova smotra ima veliku budućnost, a mi ćemo naravno kao Općina uvijek biti čvrsto uz KUD i njihove događaje. – rekao je načelnik Dundović.

Svako društvo osvojilo je publiku na svoj način, a uz domaćine, posebno upečatljivi bili su članovi KUD-a Ćeralije s koreografijom svoga kraja Letnice s Kosova te KUD Crkvari sjajnom izvedbom koreografije Bunjevačke pjesme i plesovi. Poseban štih cijeloj priči dale su odlične voditeljice, Sandra Kraljik i Sanja Dundović, dvije prave Slavonke koje u su običnim narodskim dijalogom dvaju snaša, donijeli iskreni, slavonski duh na pozornicu. KUD Mikleuš pokazao se kao sjajan organizator, ali prije svega u ovo malo vremena koliko postoje. Istinski čuvar slavonske narodne baštine. (www.icv.hr, vg)

Sjajne voditeljice Sanja Dundoviæ i Sandra Kraljik