Miljevci – 10 godina veze sa starim krajem

Slovaci u Miljevcima najstariji su slovački doseljenici u Hrvatskoj čiji prvi pisani spomen datira iz 1835. godine kada su se prvi njihovi predci (rodina) naselili na selišta u gustim hrastovim šumama vlastelinstva grofova Pejačević.

Prije više od 180 godina njihovi djedovi, drvosječe i kirijaši, napustili su zbog siromaštva, brojne djece i bolesti svoju domovinu u regiji Kysuce na sjeveru Slovačke koja graniči s Poljskom i Slovačkom. Čak 305 Slovaka živjelo je u Miljevcima za vrijeme Popisa 1931. godine. Nakon 2. svj. rata Slovaci se više nisu pisali Slovacima, ali su zadržali komunikaciju na slovačkom i svoje običaje. Tek nakon Domovinskog rata miljevački Slovaci se osjećaju slobodnima izjašnjavati onime što jesu. Obitelji Sobol, Malenjak, Kraljik, Mrva, Rajnoha, Fuljek, Dorčak, Podmanicki, Znika, Lukaček, Služek i druge potječu iz Stare i Nove Bystrice. Danas su to dvije općine s više od 5.000 ponosnih Gorana, u predivnom gorskom kraju s gustim šumama smreke i jele i pitoresknih planinskih pašnjaka na 500 do 1.000 m nadmorske visine.

Vjerojatno bi se danas Miljevčani rado vratili u stari kraj kojeg je u zadnjih 40-tak godina gorski (zimski i ljetni) turizam i gospodarstvo temeljeno na preradi drveta, govedarstvu i mljekarstvu preporodilo, te podiglo standard i kulturu življenja.

Skijaški centar Vel’ka Rača (1.236 m) donosi ogromne prihode i zimi i ljeti jer je na padini ove planine najduža bob roller coaster staza u Europi.

Matica slovačka Miljevci jedna je od 16 slovačkih matica u RH, osnovana 2004. godine, a na čelu su joj Đuro Sobol i Jasna Matota. Nakon osnivanja počeli su promicati svoju kulturu kroz KUD Miljevci koji je do sada imao više od 300 nastupa širom zemlje i inozemstva. Lani je održana deseta, jubilarna folklorna manifestacija Miljevački dani kukuruza u kojoj se njeguju slovački običaji, narodni ples i pjesma. Može reći da je ovaj KUD jedan od najaktivnijih na cijeloj VPŽ, a trudom Miljevčana i potporom nadležnih institucija izgrađen je 2010. i reprezentativni Slovačko-hrvatski dom (350 m2). Ostvareno je i to da se slovački jezik uči u nižim razredima područne OŠ u Miljevicma, a svake subote se na Radio Slatini emitira emisija Slovacima i prijateljima Slovaka autora prof. Andrije Kurica.

Prvi odlazak u stari kraj bio je 2008. godine, a tada je ostvarena veza i prijateljstvo s KUD-om SUBOR RAČAN iz općine Oščadnica (5,700 stanovnika) na čelu s voditeljicom Veronikom Mačuhovom. Od tada svake druge godine po jedan autobus miljevačkih Slovaka i prijatelja odlaze u Oščadnicu gdje KUD nastupa na Festivalu heligonke, a folkloraši iz SUBOR-a Račan dolaze na Miljevačke dane kukuruza. Zbog smjene generacija u Račanu su trenutno, samo mala djeca, pa ih je prošle godine zamijenio SUBOR Lokčan iz općinskog mjesta Lokca (2.300 stanovnika) u Oravskoj regiji, na čijem su Farmerskom trgu prošli vikend miljevački folkloraši nastupili:

-Jako gostoljubljivi domaćini na čelu s voditeljem folklora Jurom stalno su nas nudili borovičkom, pivom i hranom što nije lagano preživjeti. Na kraju su zagrljeni domaćini i gosti zajedno pjevali narodne pjesme toga kraja. Posjetili smo i stari Oravski Grad (zamak grofova Turzu) smješten na strmoj litici nad rijekom Oravom, simoblom regije i slovačke slobode. Kysuce i Orava najljepše su od 25 slovačkih kulturnih regija, u čijem gorskom podneblju sve više niču velike drvene vikend kuće bogatih Slovaka, ali i Poljaka iz velikih gradova. Kroz taj vid turizma domaći ljudi dovoljno zarađuju za svoje obitelji i ostaju na svojemu. Na glavnom trgu u Oščadnici nazočili smo koncertu jedne od najpopularnijih slovačkih pop- folk grupa Kollarovci s kojima je hitove Anka, Anka i Mariša pjevalo više od 5 tisuća obožavatelja. U nedjelju, na blagdan Presvetog Trojstva, čekali smo na red da uđemo u crkvu nakon jutarnje mise u 7 sati koja je bila prepuna vjernika svih dobi. Možda je ta odanost i prakticiranje vjere i oslanjanje na Boga i Majku Božju jedan od razloga prosperiteta slovačkog naroda. Ravnateljice, Lareta Žubrinić iz OŠ “Vladimira Nazora” iz Nove Bukovice i spomenuta Veronika Mačuhova (duša ovog prijateljstva) iz Zakladne OŠ u Oščadnici razmijenile su iskustva i dogovorile novu suradnju putem EU projekata. U nedjelju ujutro domaćini iz Oščadnice, kod kojih smo dvije noći noćili, punim srcem dobrote i ljubavi, ispratili su naš mali bus od 25 putnika na put do Hrvatske – zaključio je Jelenčić (www.icv.hr, vj)