Konferencija „zaGOspodarimo otpadom“: Cilj je do kraja 2022. godine odvojeno sakupljati 60 posto otpadnog papira, plastike, stakla i metala

U organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na Zagrebačkom velesajmu održana je konferencija pod nazivom „zaGOspodarimo otpadom“. Konferencija je okupila oko 580 sudionika – predstavnika jedinica lokalne samouprave; gradova, općina i županija te predstavnike komunalnog poduzeća, među kojima su bili i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin s direktorom tvrtke Flora VTC Željkom Iharošem.

Kroz različite tematske cjeline sudionici su imali mogućnost upoznati se s primjerima dobre prakse te dobiti odgovore na pitanja o uspostavi sustava gospodarenja otpadom.

konferencija zaGOspodarimo otpadom 2
mzoip.hr

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić predstavio je verificirane podatke o udjelu odvojeno sakupljenog otpada za 2017. godinu.
– Sukladno Planu gospodarenja otpadom, Republika Hrvatska do kraja 2022. godine ima za cilj odvojeno sakupljati 60, odnosno do 2020. godine 50 posto otpadnog papira, plastike, stakla i metala“ rekao je Ćorić i dodao kako u Hrvatskoj postoji niz gradova i općina koji su ozbiljno pristupili konceptu kružne ekonomije. – To su gradovi i općine koji mogu biti primjer drugima, najbolja zvijezda vodilja ostalima- rekao je.

konferencija zaGOspodarimo otpadom 7
mzoip.hr

Ukazao je i na činjenicu kako je Republici Hrvatskoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija za projekte kojima se povećava odvajanje otpada na raspolaganju 475 milijuna eura.

Na konferenciji „zaGodpodarimo otpadom“ ispred Europske komisije sudjelovala je i zamjenica glavnog direktora u Glavnoj upravi za okoliš Joanna Drake.

Ovo je prva konferencija o održivom gospodarenju otpadom na kojoj su sudionici imali mogućnost putem pametnih telefona postaviti pitanje na koja su odgovarali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, predstavnica Europske komisije Joanna Drake, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš te ostali.

konferencija zaGOspodarimo otpadom 8
mzoip.hr

Inače, Grad Virovitica prijavio se na Javni poziv za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u travnju ove godine. Projektnu prijavu je izradila Razvojna agencija VTA, a Grad je s Fondom potpisao Ugovor o nabavi, čime su uređena međusobna prava i obveze u svrhu nabave, financiranja i provedbe projekta. Fond će objedinjeno nabaviti spremnike za sve jedinice lokalne samouprave s kojima je potpisan Ugovor nakon objave javnog poziva Ministarstva zaštite okoliša i energetike te ih naknadno podijeliti jedinicama lokalne samouprave. Prema najavi, nabavu spremnika očekujemo u prvom kvartalu 2019. godine, a podjelu građanima Virovitice sredinom 2019. godine.

Što se tiče Reciklažnog centra u Virovitici, trenutno je u tijeku izrada projektne dokumentacije za sortirnicu i kompostanu. (vlada.gov.hr, virovitica.hr, fotografije: mzoip.hr)

konferencija zaGOspodarimo otpadom 9
mzoip.hr

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content