OPĆINA SOPJE Proračun za 2019. godinu rekordnih 17 milijuna kuna, za svako novorođeno dijete 5000 kuna

foto: Općina Sopje

U četvrtak, 29. studenoga, održana je 13. sjednica Općinskog vijeća Općine Sopje. Od 21 točke Dnevnog reda najviše ih se odnosilo na usvajanje prijedloga proračuna za 2019. godinu, te ostatka točaka koje su direktno vezane uz proračun, a tiču se razvojnih programa Općine Sopje, kao i namjenskog korištenja sredstava.

Općinsko vijeće Općine Sopje jednoglasno je usvojilo predloženi proračun u iznosu od 17.125.28 kuna. To je daleko najveći proračun Općine Sopje u povijesti. Stariji vijećnici se sjećaju prvog proračuna koji je iznosio ni 700.000 kuna.

foto: Općina Sopje

Načelnik Općine Sopje Berislav Androš obrazložio je proračun, te naveo da je financijska situacija i više nego stabilna, jer će i u ovom prijelaznom financijskom razdoblju ostati, odnosno prenijeti u iduću financijsku godinu, više od 1.100.000 kuna. Na taj iznos vežu se brojni projekti, a pogotovo oni financirani iz EU i to u sto postotnom iznosu. Iz tog razloga u proračun za 2019. je uvrštena izgradnja vrtića u Sopju u iznosu od 5.429.801 kuna, izgradnja nerazvrstane ceste Sopje – Drava koja je već u izgradnji, no planirano povlačenje sredstava je i u 2019. godini, i to u iznosu od 2.150.557 kuna. Od ostalih ”manjih” projekata zastupljeno je svako naselje općine Sopje, a radi se o asfaltiranju dijela lokalnih puteva i cesta, rekonstrukciji domova, ulaganja u komunalnu infrastrukturu, izgradnja nogostupa, ulaganja u sportske objekte, socijalne mjere poput sufinanciranja prijevoza učenika, stipendija, kupnje udžbenika, te brojne druge mjere.

foto: Općina Sopje

Isto tako, na prijedlog načelnika Općine Sopje, Općinsko je vijeće donijelo odluku o povećanju naknada za svako novorođeno dijete od 1. siječnja 2019. godine i to u iznosu od 5000 kuna, što je povećanje za 3000 kuna.

Na kraju sjednice, načelnik Općine Sopje Berislav Androš i predsjednik Općinskoga vijeća Općine Sopje Siniša Hrgović, zahvalili su vijećnicama i vijećnicama na dosadašnjoj suradnji, konstruktivnim raspravama, te čestitali na usvajanju ovog rekordnog proračuna.

(www.icv.hr, adf, Općina Sopje)