KONAČAN POPIS Saznajte po kojim lokacijama će se seliti kamere za nadzor brzine

- PROMO -

Ministarstvo unutarnjih poslova ovih je dana dovršilo popis lokacija na koje će postaviti fiksne kamere za nadzor brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR). Do kraja godine sva 122 kućišta, u koja će se premještati ukupno 59 novih kamera, bit će postavljena u cijeloj Hrvatskoj, piše vecernji.hr.

JOŠ 100 RUČNIH UREĐAJA

Uređaji će se, prema sigurnosnoj situaciji, seliti s jednog mjesta na drugo, koristeći se kućištima koja se nalaze na svakoj od lokacija, dok će prazna kućišta obavljati svoju preventivnu funkciju. Ovaj “kontingent” fiksnih kamera za nadzor brzine bit će raspoređen na 17 policijskih uprava. Nove su kamere zaobišle jedino prometnice na području Policijske uprave zagrebačke, primorsko-goranske i karlovačke, ali ondje su postavljene još prije.

Osim PU osječko-baranjske, splitsko-dalmatinske i varaždinske, gdje će se samo povećati postojeći broj kamera, u ostalim upravama one će se postaviti prvi put.
 Jedna od njih je i Policijska uprava krapinsko-zagorska, iz koje su najavili da će kamere na njihovu području biti postavljene u travnju. 
Kamere će ubuduće snimati u Biogradu na moru, Pakoštanima, Vodicama, Pirovcu, Dubrovniku, Metkoviću, Orebiću, Imotskom, Gospiću, Korenici, Senju, Rovinju, Poreču, Šenkovcu, Nedelišću, Piškorevcima, Sisku, Kutini, Bjelovaru, Daruvaru, Pitomači, Virovitici, Slatini, Koprivnici, Novigradu Podravskom, Vinkovcima, Boboti, Sibinju, Pakracu, Krapini…

Za odabir lokacija presudni su bili, objašnjavaju u Ministarstvu unutarnjih poslova, statističko-analitički pokazatelji mjesta na kojima se događaju najteže prometne nesreće prouzročene prebrzom vožnjom. 
Još 16 kamera i 28 kućišta na isto toliko lokacija bit će postavljeno u prvom dijelu sljedeće godine. 
 Tako će biti ispunjen lani potpisan 53 milijuna kuna vrijedan ugovor o nabavi uređaja za mjerenje brzine, a koji, osim fiksnih kamera, podrazumijeva i nabavku 50 stacionarnih uređaja za mjerenje brzine na tronošcu te 100 ručnih uređaja. 
Što se pak tiče fiksnih kamera, one imaju mogućnost snimanja brzine najmanje šest vozila koja se istodobno nalaze u zoni nadzora, a brzina koju “love” ide od 30 do 250 kilometara na sat. Snimaju u najmanje dva vozna traka i u oba smjera. Ormarići u koje se pohranjuju kamere, a koji se najčešće montiraju na stupove javne rasvjete, otporni su na metke, trpe iznimno niske i iznimno visoke temperature, a u sebi imaju računalni sustav spojen na MUP-ovu bazu.

PRIJE SVEGA ZA BRZINU

Iako su fiksni uređaji za mjerenje brzine nabavljeni prije svega radi nadzora brzine kretanja vozila, moći će se koristiti za sankcioniranje i nekih drugih prekršaja, poput korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom te nevezanja sigurnosnim pojasom. PU ŽUPANIJA : X – x predstavlja broj novih kamera s kojim će policija raspolagati u pojedinim upravama. Kamere će se seliti po novim navedenim lokacijama.

PU VIROVITIČKO-PODRAVSKA: 5

  1. PITOMAČA (D2, Ulica Ljudevita Gaja kod kbr. 183 A)
  2. STARI GRADAC (D2, Ulica Matije Gupca kod kbr. 7)
  3. KAPELA DVOR (D5, Ulica Kapela Dvor kod kbr. 29 A)
  4. VIROVITICA (Ulica Josipa Jurja Strossmayera kod kbr. 171)
  5. SUHOPOLJE (D2, Vukovarska ulica ko­d kbr. 77)
  6. SLATINA (D34, Ulica Vladimira Nazora kod kbr. 261)
  7. ŠAŠEVO (D34, Ulica Šaševo kod kbr. 9)
  8. ČAĐAVAČKI LUG (D34, Čađavački Lug kod kbr. 55)
  9. BUKOVAČKI ANTUNOVAC (D2, Bukovački Antunovac kod kbr. 80)
  10. ČAČINCI (D2, Vinogradska ulica kod kbr. 62). (vecernji.hr)

 

Povezane vijesti

Skip to content