MEĐU PET POSTO U SVIJETU Dorian Lazarus “rastura” kompjutorsku daktilografiju – tipka čak 396 znakova u minuti!

Ako vam kojim slučajem treba nešto nabrzinu natipkati, onda je kraj sebe dobro imati Doriana Lazarusa. Taj učenik 3. razreda smjera Upravni referent Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači “rastura” kompjutorsku daktilografiju i tipka čak 396 znakova u jednoj minuti!

Pokazalo je to poznato međunarodno natjecanje kompjutorske daktilografije “Intersteno”. Riječ je o velikom internetskom natjecanju u brzom tipkanju, odnosno stenografiji koje okuplja tridesetak zemalja. U četiri kategorije, djeca do 12 godina, učenici od 13-16, učenici od 17-20 godina te stariji od 21 godinu, u brzini tipkanja natječu se ne samo amateri nego i profesionalci te profesionalna stenografska društva.

kompjutorska daktilografija

U 10 minuta natjecatelji moraju pretipkati tekst, a koji se iznimno brzo mijenja, stoga je svaka sekunda bitna, a vještina i spretnost korištenja svih 10 prstiju na tipkovnici, “naslijepo” bez gledanja, odlučuje o pozicijama na tablici. Oni vještiji, brže svladaju zadatke.

Dorian Lazarus na Interstenu je sudjelovao s kolegom Domagojem Đerijem, također iz iste škole.

Dorian je osvojio 33. mjesto, s 396 znakova u minuti, odnosno ukupno 3962 znaka u 10 minuta, koliko traje natjecanje. Napravio je pritom samo dvije pogreške. Domagoj Đeri osvojio je 76. mjesto, s 357 znakova u minuti, odnosno 3571 znakom u 10 minuta natjecanja te sa ukupno šest pogreški.

lista

Njih dvojica, ističe ravnatelj škole Josip Ivoš, ušli su tako među pet posto najboljih na cijelom svijetu. -To je natjecanje na kojem se naši učenici već nekoliko godina plasiraju među 10% najboljih na svijetu. Ove godine su među pet posto najboljih i to je nevjerojatan uspjeh, kako za njih, tako i za mentore koji ih vode  – ponosno ističe ravnatelj J. Ivoš.

Sam Dorian poznat je kao samozatajan, ali svestran mladić. Uz stenografiju, voli i engleski jezik pa je prošle godine osvojio i prvo mjesto na županijskom natjecanju, iako dolazi iz jedne od strukovnih škola. Za “let” prstiju po tipkovnici, hvali napor svoje mentorice, profesorice ekonomske skupine predmeta Jasmine Pavičić. Ali i još nešto, na što roditelji inače gledaju s neodobravanjem: gaming.

daktolografi

– Jako puno vremena provodim u igranju igrica s prijateljima i to mi je pomoglo naučiti engleski jezik, ali i koristiti sve prste na tipkovnici – sa smiješkom kaže Dorian koji ističe kako je na sam dan natjecanja bio opušten te da mu je test izgledao kao i svaki drugi koji rade na nastavi pa ga je zato odradio s lakoćom.

U budućnosti vidi se na nekom od fakulteta, ističe, no koji će odabrati, tek će odlučiti.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content