MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA Svoj dan medicinske sestre obilježile i s korisnicima Dnevnog boravka GDCK

Svake godine se na dan rođenja Florence Nightingale, utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva, svijetom obilježava Međunarodni dan sestrinstva. Ništa drugačije nije bilo ni u Virovitici gdje je pod sloganom „Sestrinstvo – glas koji vodi: zdravlje za sve!“ u prostorijama Dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa Virovitica danas (četvrtak) obilježen dan  jedne od najhumanijih profesija.

U ime Gradskog društva Crvenog križa Virovitica korisnike i uzvanike, među kojima su bili i predsjednica podružnice HKMS Virovitičko-podravske županije Danica Husnjak Šalić, pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo DZ Virovitica Višnja Kajzer, pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije Ljiljana Maljak, predsjednica vijeća HKMS Suzana Cindrić i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Virovitica Lidija Knapić, pozdravila je s par riječi ravnateljica Željka Grahovac. Okupljenima se obratila i stalna suradnica GDCK-a te predsjednica virovitičkog likovnog kluba Nikola Trick Jaroslava Lulić čiji radovi su bili izloženi u prostorijama Dnevnog boravka i u kojima su mogli uživati svi posjetitelji.

IMG 4839 Custom

Održana su i edukativna predavanja. Glavna sestra Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije Višnja Kajzer je kroz „Sestrinstvo u zajednici“ posjetitelje provela kroz povijest i značaj sestrinstva te istaknula da medicinske sestre čine više od polovice globalne zdravstvene radne snage i da u Hrvatskoj ima 38 do 40 tisuća medicinskih sestara. „Život s dijabetesom“ je bilo predavanje Suzane Cindrić, glavne sestre internog odjela, u kojemu je objasnila da je dijabetes star kao i ljudski rod te je bila smrtonosna bolest sve dok 1929. kanadski liječnici Frederick Banting i Charles Best nisu otkrili inzulin koji se i dan danas koristi u liječenju. Savjetovala je i kako pravilnom prehranom i tjelovježbom spriječiti nastajanje bolesti koja se u današnje vrijeme sve ranije javlja kod ljudi. Kroz predavanje „Kako zvati hitnu medicinsku službu“ korisnici su dobili informacije koji broj nazvati u slučaju medicinske nužde i kako je potrebno ostati smiren pri razgovoru s dispečerom te odgovarati na postavljena pitanja.

IMG 4846 Custom

Oduševljenje događajem izrazila je Ljiljana Maljak, glavna sestra Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije.

– Jako mi je drago što smo povodom Dana sestrinstva svoj dan obilježili ovdje u Dnevnom boravku Virovitica s našim umirovljenicima. Smatrali smo da im treba dati malo više informacija o tome kako i kada zvati Hitnu službu zbog dosta pritužbi koje idu na pitanja koja moraju dati našim dispečerima, a oni samo traže da im dođe ekipa Hitne – objasnila je Lj. Maljak, te dodala kako su im svojim dolaskom željeli ukazati koliko je važno dispečerima dati točne informacije i znati pružiti prvu pomoć dok je ekipa Hitne na putu prema njima.

IMG 4838 Custom

Akciju je u svoje i u ime Udruge dijabetičara Virovitica, podržala i predsjednica Zdenka Mikulčić – Drakulić.

– Osjetili smo potrebu čestitati Međunarodni dan sestrinstva našim dragim sestrama bez čije pomoći Udruga ne bi mogla ostvariti svoje ciljeve zbog kojih je i osnovana. One nam sve bitno pomažu u održavanju predavanja o prehrani, o mjerenju šećera, podržavaju naše akcije povodom Svjetskog dana šećerne bolesti koji je 14. studenoga, prate nas na našim izletima i putovanjima kako ne bi bilo iznenađenja i motiviraju učenike medicinske škole da se uključe u naše aktivnosti. Od srca im zahvaljujemo i čestitamo njihov dan – poručila je Z. Mikulčić-Drakulić. Nakon predavanja za korisnike je bilo organizirano i besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi. (www.icv.hr, ea, Foto: E. Aragović)

IMG 4875 Custom

[g-gallery gid=”526616″]

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content