“DOBRI PASTIR” Dokumentarni film o virovitičkom svećeniku Flavijanu Šolcu 19. lipnja u Kinu Park

U organizaciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, u srijedu, 19. lipnja s početkom u 19,30 sati u Kinu Park u Virovitici, održat će se projekcija dokumentarnog filma “Dobri pastir”, redatelja Srđana Segarića i producenta Antuna Ivankovića.

Film prati kronologiju njegovog života kao i teško vrijeme komunističkog vremena i Domovinskog rata, u kojima je branio katoličku vjeru i ljudsko dostojanstvo svake osobe. Scenarij filma temelji se na intimnoj verziji Flavijanovog života kroz autentične iskaze svjedoka toga vremena koji svjedoče o njemu.

pozivnica fra flavijan ilok virovitica copy 2 Custom

Rođen je u Virovitici 31. srpnja 1933. godine. Kao mladić stupio je u franjevački red, te je zaređen 29. lipnja 1952. godine u Zagrebu. Godine 1962. dolazi u Borovo naselje s teškim zadatkom, da organizira vjerski život, uglavnom radnika tvornice Borovo. Uporno i uz mnoge poteškoće uspijeva kupiti zemljište i gradi crkvu Gospe Fatimske u Borovu naselju.
U Ilok dolazi 1984. godine za župnika i gvardijana, gdje aktivno djeluje do 17. listopada 1991. godine, kada je nakon srpske agresije bio prisiljen napustiti župu i samostan. Smjestio se u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre.

plakat fra flavijan virovitica copy Custom

Sve godine progonstva bio je oslonac i tješitelj prognanika iločkog i vukovarskog kraja te je podržavao vjeru u povratak na rodnu grudu. U Ilok se vraća u proljeće 1998. godine, gdje djeluje kao vjeroučitelj, vodi duhovnu skrb u Domu starih i nemoćnih. U varaždinskoj bolnici je, nakon duge i teške bolesti, 16. studenoga 2017. umro dugogodišnnji iločki svećenik i franjevac Flavijan Šolc.

(www.icv.hr, ai)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content