PRVI U HRVATSKOJ Kazalište Virovitica postalo nastavna baza Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Akademije za umjetnost i kulturu

Ispred Kazališta Virovitica danas (petak) je održana svečanost otvaranja nastavne baze Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Akademije za umjetnost i kulturu pri Kazalištu Virovitica. Tako će se u nastavnoj bazi u Virovitici izvoditi nastava iz preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija koji se izvode na Akademiji za umjetnost i kulturu.

Suradnja između tada Umjetničke akademije u Osijeku i Kazališta Virovitica postoji već nekoliko godina, ali sada će se, prema riječima ravnatelja Gradskog Kazališta Virovitica Mirana Hajoša, ona dovesti na jedan viši stupanj otkrivanjem ploče da Virovitica postaje Nastavni centar Akademije za umjetnost i kulturu Osijek koja je pravni slijednik Umjetničke akademije u Osijeku.

IMG 0573 Medium

– Činjenica da imamo osmero studenata s područja naše županije koji studiraju na dramskim i glumačkim akademija je ponukala sve to ali i sprega između mladih studenata to jest budućih glumaca i iskusnih glumaca koji rade u Kazalištu Virovitica, da mladi uče od starijih kolega i da dobiju priliku raditi u profesionalnim uvjetima – objasnio je ravnatelj M. Hajoš te kao još jedan cilj naveo i dovođenje njihovih preddiplomskih i diplomskih predstava na virovitičke daske koje život znače kako bi i široka publika mogla pogledati njihove ispitne produkcije.

IMG 0566 Medium

Svima koji su sudjelovali u ovome i omogućili da Virovitica postane Nastavni centar Akademije za umjetnost i kulturu Osijek zahvalio je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

– Ovakve stvari su važne, ne samo za razvoj i standard grada i ovog djela Slavonije, nego za cjelokupnu kulturu na području Republike Hrvatske. Mnogi naši poznati glumci porijeklom su s ovih krajeva te su neki izniklih upravo iz ovog Kazališta, te kulturu naše Hrvatske pronose diljem zemlje i izvan nje. Možda ovo je mali korak za kulturu u Hrvatskoj, ali za nas u Virovitici to je kao da smo poletjeli na mjesec – rekao je Kirin. Čestitkama se pridružila i njegova zamjenica Vlasta Honjek-Golinac koja je istaknula zadovoljstvo što je upravo Kazalište Virovitica prvo u Hrvatskoj koje dobiva ovu nastavnu bazu.

IMG 0588 Medium

Važnost ovog događaj istaknuo je i zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak.

– Ovo je nama vrlo važan događaj iz razloga što će pružati veću mogućnost našim studentima za studiranje. Imamo Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, u Orahovici je u sklopu Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo otvoren studij fizioterapije pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kojemu je nastavna baza Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije, a tako će ovdje baza biti Kazalište Virovitica. Nadam se da će to dodatno potaknuti i privući studente na naše područje – rekao je Žužak izrazivši sreću što studenti imaju sve veći izbor za studiranje u Virovitičko-podravskoj županiji te da se na taj način mijenjaju trendovi odlaska u velike gradove.

IMG 0590 Medium

Za Osječko sveučilište i Akademiju za umjetnost i kulturu iz Osijeka je vrlo bitno da ima svoje stalne scene, istaknuo je Robert Raponja, prorektor Sveučilišta u Osijeku, jer ona još uvijek nema svoju stalnu scenu te smatra da su u Virovitici pronašli pravog partnera zahvaljujući, kako kaže, otvorenom i agilnom ravnatelju Miranu Hajošu koji ima viziju kako kazalište graditi.

– Ovu suradnju smo započeli s namjerom da jedni drugima pomognemo na način da promoviramo kulturne sadržaje koje promovira Kazalište Virovitica kroz odabir dramskog repertoara namijenjenog mlađoj publici. Kako mi imamo vrhunske studente Glume i lutkarstva mislim da smo odgovorili već dobrim dijelom jer oni su se ovdje udomaćili kao glumci u ansamblu – rekao je Raponja.

IMG 0599 Medium

Na osječkoj akademiji trenutno ima oko 700 studenata budući da su proširili studijske programe programima s prostora medija, menadžmenta, kulturnog menadžmenta i produkcije. Osim toga, kako kaže Helena Sablić Tomić, dekanica akademije za umjetnost i kulturu, planiraju otvoriti svoje baze i u Osijeku, Karlovcu, Splitu, Vinkovcima te na taj način senzibilizirati one kojima treba neka nova energija za sve sadržaje koje nude, od glume, scenografije, likovnosti, glazbe, menadžmenta, medija… No, zahvaljujući svom radu i trudu Kazalište Virovitica prvo je u Hrvatskoj koje dobiva ovu nastavnu bazu.

– Upravo na iskustvu savršene suradnje koju imamo s Kazalištem Virovitica došli smo na ideju da bi ovo kazalište trebalo postati jedan dio naših nastavnih prostora gdje bismo mogli realizirati sve programe koje imamo na akademiji pa se nadamo da će upravo ova nastavna baza, koja je jedna u nizu nastavnih baza koje još mislimo otvoriti po Hrvatskoj, upravo svojim kapacitetima omogućiti svojim studentima i profesorima da realiziraju svoje sadržaje na najbolji način – rekla je Sablić Tomić te istaknula da upravo izlazak iz nastavnih prostora  akademije u Osijeku studentima omogućava neku dostupnost tržištu te da će se njihovi studenti ovdje moći dobro prezentirati s obzirom da je Kazalište Virovitica zaista na samom vrhu kazališta u Hrvatskoj.

IMG 0600 Medium

Rezultat ove suradnje je i večerašnja predstava “DNK” nastala u koprodukciji Akademije i Kazališta Virovitica, a u njoj glume i mlade virovitičke nade koje ova suradnja posebno veseli budući da tako dobivaju odličnu priliku i mogućnost za rad i napredak.

-Sjajno je to što se na ovaj način svi studentima otvorila prilika da rade u profesionalnim uvjetima i da dobiju neko iskustvo koje je puno važnije od rada u prostorijama akademije, da osjete prvu publiku i da jednostavno započnu kazališni život – ističe M. Elijaš, student druge godine Umjetničke akademije u Osijeku, smjer gluma i lutkarstvo te dodaje kako se na glumu i lutkarstvo odlučio nakon desetogodišnjeg dramskoga studija u Kazalištu Virovitica te je zbog glume otišao na prijemni na Akademiju na kojoj mu se svidjelo i lutkarstvo.

 

IMG 0577 Medium

Priliku za stjecanje novih znanja i iskustva, ali i za povratak kući iskoristit će i Silvijo Švast, student druge godine Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

-Meni je ovo sve jako lijepo zato što sam iz Virovitice, a studiram u Osijeku. S obzirom da nisam često doma, lijepo se vratiti doma vidjeti ljude da rade u kazalištu u Virovitici, osobito kada oni svoje znanje mogu podijeliti sa mnom – osvrnuo se Silvio Švast, koji je svjestan kako je on sam još na početku glumačkoga puta.

IMG 0595 Medium

Svečanosti su, između ostalih, nazočili i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vesna Šerepac, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica, ravnateljica OŠ Vladimir Nazor Virovitica Sanjica Samac, glumci virovitičkog ansambla, kao i oni koji će to tek postati, studenti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. (www.icv.hr, Foto: Ž. Đaković Leš)

[g-gallery gid=”532469″]

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content