ROKOVO 2019. Uzgajivači kunićima, pticama i pilićima razveselili najmlađe

Obol proslavi rođendana grada Virovitice po 21. put dala je Udruga uzgajivača malih životinja “Golub” iz Virovitice. Danas (četvrtak), u parku ispred Kazališta Virovitica, održali su svoju tradicionalnu izložbu i s preslatkim kunićima, peradi i pticama razveselili djecu i roditelje.

– Ova izložba namijenjena je našim najmlađim građanima, kako bismo im predočili što je to ono od čega su se od mladih dana na neki način odvikli. Ovo vrijeme donosi nove trendove pa su životinje u nekom drugom planu – objasnio je Željko Šerepac, predsjednik Udruge koja okuplja uzgajivače ne samo iz Virovitice nego i drugih krajeva te se ponosi svojim šampionima uzgoja.

IMG 20190815 130429

Mališani su rado mazili umiljate kuniće, a koji su sa drugim životinjama danas imali posebne volijere, prilagođene okolini parka, zbog čega su im djeca i odrasli mogli bliže prići, razgledati ih i dodirnuti. Bio je to prizor u kojem je uživalo tridesetak izlagača, kojima je bilo drago vidjeti kako su drugi prepoznali njihovu ljubav prema životinjama.

– Bazirali smo se na ono što djeca najviše vole, a to je šarenilo. Zato su danas ovdje bile ptice, kod peradi imamo osam različitih pasmina: kokoši hrvatice, brame u tri boje, patke trkačice te kokoši s malim pilićima iz porodice brama. Pilići su na svijet došli mimo svog redovnog termina uzgoja, odnosno isključivo kako bi danas sudjelovali na ovoj izložbi. Na izložbi se moglo vidjeti i šest pasmina kunića: šarce, orijaše velike, novozelandske plave, bečke plave, novozelandske crvene i ovnolike kuniće. Upravo su ovnoliki kunići, dok ih se nije ogradilo folijom, ‘šmugnuli’ kroz žicu, kako bi istražili park – sa smiješkom nam je ispričao Ž. Šerepac.

IMG 20190815 111434

VIROVITICA IMA SVOG GOLUBA MIRA

Bila je ovo prilika članovima Udruge za promociju još jednog važnog uzgoja, koji njeguje već devet godina, a riječ je o pasmini “virovitički golub mira”. Prije dvije godine ova pasmina je od strane standard emisije za golubove Hrvatskog saveza priznata u radnom standardu i danas je na ponos Udruzi. Nenad Filjak jedan je od osam uzgajivača ove pasmine na virovitičkom području i želja mu je uključiti druge u otkrivanje ljepota ove posebne, virovitičke pasmine goluba. Samo njih ima šezdesetak u svom golubinjaku.

-To je specifična pasmina, nastala u našem gradu, ima ih u više varijanti, crni sa bijelim ‘špic krilima’, crveni, žuti, prugasti,pepeljasti. Vidjeli su je na državnim izložbama u Varaždinu i Bjelovaru, a ja pa pozivam druge uzgajivače da nam se jave, kako bismo proširili pasminu – kaže Nenad Filjak, koji je danas s ponosom i radošću djeci omogućio pomaziti još jednu domaću vrstu – hrvatskog “zeku”.

IMG 20190815 110715

Točnije, hrvatskog velikog opaljenog kunića. Nekolicina njih uživali je na travnatoj podlozi u voleju u parku ispred Kazališta. Riječ je o umiljatoj pasmini koja je sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća nastala na području Bjelovara i Podravine, a specifičan je po tome što je to jedina hrvatska pasmina kunića. Uz crnu, krzno im je plave i bijele boje sa crnim obilježjima. Uzgajivači se raduju svakom novom kolegi koji se odluči na njihov uzgoj, jer ih je malo u Hrvatskoj, konkretno, u Virovitici ih uzgajaju samo dva uzgajivača.

Svima onima koji su danas pahuljaste i meke zečiće poželjeli ponijeti kući, Nenad je sa smiješkom upozorio da su jako umiljati i dragi, ali da je važno reći kako neće uvijek ostati dovoljno mali da stanu u dječje naručje.

– Da, riječ je o pasmini koja naraste do pet kilograma, krupni su kunići, no jako su otporni na bolesti i jako su umiljati. Nešto sam ih dosad prodao, ovih godina, no netko ih je i dobio na poklon – povjerio nam je N. Filjak. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”544566″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content