Ministrica Bedeković o zaštiti od nasilja i osnaživanju socijalnih djelatnika: U saborsku proceduru poslan novi paket zakona

U saborsku proceduru poslan je paket zakona kojim se jača zaštita od nasilja u obitelji i seksualnog nasilja. Promjene će utjecati na više institucija i sektora, a Vlada je osigurala i dodatnih 70 milijuna kuna za rad skloništa i sigurnih kuća.

Šest novih skloništa za žene koje trpe nasilje u obitelji trebalo bi se otvoriti do kraja godine u županijama koje ga dosad nisu imale. Tada će u Hrvatskoj biti ukupno 25 skloništa. Osim dosadašnjih preblagih kazni, jedan od najvećih problema je sporost pravosuđa. Ministar obećava ubrzavanje procesa. Centri za socijalnu skrb diljem zemlje dobili su detektore metala na ulazu, a uskoro će ih dobiti i 20 Centara u Zagrebu. Djelatnici dobivaju status službene osobe.

Centru za žrtve seksualnog nasilja na godinu se javi oko 160 osoba koje su proživjele takvu vrstu nasilja. Pooštravanje kazni pozdravljaju, ali to, kažu, neće povećati broj prijava. Ana Marija Droždan, pravnica Centra za žrtve seksualnog nasilja, ističe da je najvažnije vratiti povjerenje osobama koje su preživjele seksualno nasilje, da im se vjeruje i ne preispituje ih se.

Mi smo društvo koje na nasilje odgovara nasiljem, kažu u Centru. Posljednja dva tjedna i oni su dobili velik broj prijetnji i pogrdnih komentara zbog čega zaključavaju vrata i za vrijeme radnog vremena.

Ministrica Vesna Bedeković u Temi dana

Resorna ministrica Vesna Bedeković gostovala je u HRT-ovoj Temi dana.

– Šest županija zasad nema sigurne kuće i ovih dana intenzivno pregovaramo s tim županijama i u fazi smo iznalaženja privremenog rješenja do nove godine. Svi su na terenu, komunikacija je intenzivna. U međuvremenu pripremamo natječaj iz Europskog socijalnog fonda. 70 miljuna kuna je na raspolaganju, ne samo za uređenje prostora, nego i za stručni rad sa žrvama nasilja, kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Naglasila je da su status službene osobe socijalni radnici i stručni djelatnici čekali 20 godina. Izravno je razgovarala s njima, reakcije su pozitivne. Socijalni radnik može kvalitetno obavljati svoj posao samo kad je siguran. Samo tako mogu biti zadovoljni i naši sugrađani koji koriste svoja socijalna prava, dodala je. Do 30. rujna su svi centri za socijalnu skrb trebali dobiti detektore metala i šire ovlasti zaštitarskih službi. Taj zadatak je izvšen – svi centri imaju jedan detektor – ručni, ili ugrađeni. Postoje još samo centri koji čekaju rok isporuke vezano za ugradnju, kazala je.

Ministrica je kazala kako se do kraja studenoga kreće sa cjelovitim stručnim usavšavanjem svih socijalnih i stručnih djelatnika s ciljem osnaživanja struke. Ciljevi su bolje upravljanje kriznim situacijama i nošenje sa stresom, stjecanje dodatnih kompetencija, supervizija, motiviranje nedobrovoljnih korisnika te timski rad i niz drugih tema. Socijalni radnici su dali povratnu informaciju – što njima treba, naglasila je.

O plaćama u sustavu obrazovanja

Kazala je kako cijeni važnost uloge i zna što rade učitelji, nastavnici i profesori. Međutim dodala je, da Vlada i minstri rade kao tim koji provodi program pri čemu treba voditi računa o svim sektorima. Vlada je pokazala koliko joj je stalo do obrazovanja i reformskih procesa u obrazovanju, kazala je Bedeković te dodala kako je u protekle tri godine u taj sektor uloženo preko 3 milijarde kuna, a za plaće prosvjetnih radnika je ove godine uloženo dodatnih 500 milijuna kuna i ponuđeno je još 320 milijuna, što je održivo i u okviru trenutnih mogućnosti. (vijesti.hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content