Obilježena 28. obljetnica operacije “Otkos 10″, prve oslobodilačke operacije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen-obilježja hrvatskom branitelju, pripadniku A satnije 127. brigade Hrvatske vojske, Marijanu Derežiću, na mjestu njegove pogibije u Lončarici, danas (četvrtak) su predstavnici Grada Virovitice, predstavnici Grada Grubišno Polje na čelu s gradonačelnikom Zlatkom Mađeruhom zajedno s Koordinacijom braniteljskih udruga Virovitica, obilježili 28. obljetnicu vojne operacije „Otkos 10“.

Ta oslobodilačka operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu počela je na današnji dan prije 28 godina, a izvedena je na području Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, što nam je tom prigodom potvrdio i jedan od tadašnjih zapovjednika, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak. On je istaknuo kako je u operaciji oslobođeno oko 300 četvornih kilometara okupiranog dijela Bilogore. Nositelj te oslobodilačke operacije bila je 127. brigada Hrvatske vojske iz Virovitice, a u njoj su sudjelovali i: 19. MPOAD iz Virovitice, pripadnici Specijalne policije “Omega” iz Bjelovara, 52. samostalni bataljun Daruvar, 57. samostalni bataljun ZNG-a i Odred narodne zaštite iz Grubišnog Polja, Tenkovski vod 105. brigade Bjelovar i Koprivnička satnija dragovoljaca.

IMG a5b0a42c81695d835d0acb0d46964d9c V

– Bila je to zasigurno prva vojna operacija većeg opsega u kojoj su virovitički dragovoljci, tada kao pripadnici novoformirane 127. brigade HV-a, sudjelovali i bili njeni nositelji. Bez sumnje, bila je to i prva vojna operacija Hrvatske vojske provedena u Domovinskom ratu. U operaciji “Otkos 10” sudjelovalo je 2.647 branitelja, petorica su poginula, a više desetaka je ranjeno – prisjetio se Zvonko Kožnjak.

Koliko je ova operacija značila za Grubišno Polje istaknuo je gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

–  Da nije bilo pomoći 127. brigade Grubišno Polje zasigurno bi palo u ruke neprijatelja – istaknuo je Mađeruh. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content