Virovitičko-podravska županija nabavlja uređaj za hemodinamski monitoring koji predstavlja temelj nadzora vitalno ugroženog bolesnika u jedinici intenzivne skrbi

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević uz predsjednicu Upravnog vijeća OB Virovitica i pročelnice Ureda župana, Jasne Abramović, potpisali su ugovor kojim Virovitičko-podravska županija, za potrebe Opće bolnice Virovitica, a s ciljem bolje i kvalitetnije brige i skrbi za pacijente koji dolaze s područja naše, ali i susjednih županija, nabavlja uređaj za hemodinamski monitoring (središnja jedinica i šest monitora). Uređaj je nabavljen za potrebe Jedinice intenzivne skrbi Službe internističkih djelatnosti Opće bolnice Virovitica. Vrijednost uređaja iznosi 332.500 kuna.

– Samo u zadnjih godinu dana, završili smo gradnju nove bolnice, opremili operacijske sale, dobavili magnetsku rezonancu, a energetski obnavljamo domove zdravlja diljem županije. Novim uređajima, dodatno poboljšavamo brigu i skrb za stanovnike Virovitičko-podravske, ali i stanovnika županija koji dolaze u našu bolnicu – podcrtao je župan Igor Andrović.

Hemodinamski monitoring osnovni je dio procesa liječenja pacijenata hospitaliziranih na jedinici intenzivnog liječenja te osnovni način procjene njihovog cirkulirajućeg volumena i odgovora na nadoknadu volumena. Naime, kada se bolesnika zaprimi u Jedinicu intenzivne skrbi, potrebno je procijeniti njegovo kliničko stanje. Monitori će upozoriti kada nastupi problem. Tlakovi u srčanim šupljinama mjere se uporabom specijaliziranih monitora, katetera i opreme, a postupci praćenja tlakova nazivaju se hemodinamskim monitoringom. Mjerenje hemodinamskih parametara baza je u liječenju politraumatiziranih bolesnika, bolesnika s teškim oblikom sepse, u stanjima šoka, hipertenzije, hipotenzije, te kod pacijenata koji su bili podvrgnuti većim kirurškim zahvatima. Glavni cilj hemodinamskog monitoringa je procjena i detekcija centralne i regionalne perfuzije tkiva kako bi se spriječila, ili barem reducirala na najmanju moguću mjeru, oštećenja tkiva nastala zbog nerazmjera dopreme i potrebe stanica i tkiva za kisikom. (vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content