Predsjednik sindikata Tomislav Teri najavio štrajk policajaca: “Nastat će kaos ako se ne dogovorimo s Vladom”

Sve je izglednije da bi i policija mogla uskoro krenuti u štrajk. Te je najave sinoć, gostujući u RTL Direktu, ponovio predsjednik Općeg sindikata MUP-a Tomislav Teri.

– Štrajkom možemo napraviti puno toga. Prije svega mi želimo uspostaviti komunikaciju s predstavnicima vlade i za sve policijske službenike staviti koeficijent 1,0 – kazao je Teri.

– Policijski službenik koji radi dolje na terenu u migrantskoj krizi ima plaću od 4200 kuna do 4800 kuna, zavisno od rada vikendom i blagdanom. To je minimalno i stavljeni smo na marginu što se tiče policijske plaće tako da ne znam kako policijski službenik može preživjeti od mjeseca do mjeseca – rekao je Teri te dodao kako vježbenik prima 0,85 posto od plaće policijskog službenika.

“To je oko 3900 kuna”, rekao je Teri i kazao da policajci imaju najmanje koeficijente u državnoj službi. Kaže da je frustriran i ljutit, a da nas u slučaju štrajka čeka kaos.

-Frustriran sam i ljutit kad vidimo da su profesori svojim sindikatom koji je odradio jako dobar posao uspjeli naći određenu mjeru da se njima povisi traženo. Naši određeni sindikati nisu uspjeli dogovoriti i stvarno smo frustrirani što se tiče dogovora oko podizanja koeficijenta policijskim službenicima – kaže Teri i najavljuje da štrajk mogu organizirati u roku 24 sata.

– Vani će onda doslovce biti kaos. Zamislite da su na granici kolone više od 10 kilometara, zamislite kako će izgledati migrantske rute, a na granici imamo više od 6500 policajaca. U tom periodu će se povećati i broj kaznenih djela i prekršaja na cestama. Može nastati veliki kaos ako se ne postigne dogovor vlade i sindikata – poručio je Teri.

Jučer je za Index najavu štrajka komentirao i Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske.

– Ukoliko ne dobijemo ono što trebamo dobiti, s obzirom da smo najpotplaćenija radna snaga u javnim pa i u državnim službama, spremni smo na razne akcije, uključujući između ostalog i bijeli štrajk, štrajk i ostale industrijske akcije. Tu je vrijeme Božića, Nova godina, Sveta tri kralja, predsjedanje Hrvatske Europskom unijom… Naš policajac početnik ima 3.800 kuna, zar to nije sramota? Čovjek koji radi 20 godina ima niti 6.000 kuna s dodacima, o čemu mi pričamo? Ako ne bude onako kako treba biti, spremni smo na sve – istaknuo je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

– Imamo plan, ali ga ne želimo otkrivati. U roku 24 sata mi napravimo kaos u državi, uopće nije nikakav problem. Najmanji problem. Dovoljno smo organizirani da takve stvari napravimo. Uostalom, to smo već jednom napravili 2013. godine – rekao je za Index. (index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content