Virovitička Udruga vinogradara i voćara “Sv. Vinko” i ove godine priprema proslavu Vincekova

Vinogradarski blagdan Svetog Vinka ili Vincekovo koji se obilježava svake godine 22. siječnja, datum je kad će se svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, uputiti u gorice, svome vinogradu. To vrijedi i za vikendaše koji imaju tek brajdu, ali i za sve one zainteresirane koji vole stare običaje, prirodu i dobru kapljicu.

Znaju to i u Udruzi vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ Virovitica koji Vincekovo, obilježavaju od 1993. godine. Tradiciju tadašnjih entuzijasta koji su udrugu osnovali upravo te godine povodom „Vincekova“, nastavili su i mlađi naraštaji, a danas kada će upravo na taj datum udruga proslaviti 27 rođendan, razgovarali smo s predsjednikom tih štovatelja vinske kapljice Matom Anićem.

– Sveti je Vinko danas, jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti – napomenuo je Mato koji nam je ukratko objasnio „proceduru“.

sveti vinko

– Gazda vinograda će ritualno odrezati nekoliko, uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina. I ovogodišnji program Vincekova održat će se na mjestu budućeg vidikovca u prigradskom virovitičkom naselju Sveti Đurađ, odnosno u tamošnjoj kapeli svetog Jurja gdje će u srijedu 22. siječnja s početkom u 14 sati biti blagoslov vinogradara i njihovih vinograda, a nakon toga na obližnjem zemljištu predviđenom za izgradnju vidikovca Sv. Vinko, obaviti će se ceremonijal orezivanja i posvete vinove loze, čime će se simbolično obilježiti početak radova u vinogradima – napomenuo je Mato Anić koji je tim povodom pozvao sve članove svoje Udruge kao i sve zainteresirane građane da zajedno obilježe početak vinogradarske godine na Vincekovu u Svetom Đurađu kojeg Udruga organizira u suradnji s Turističkom zajednicom i Gradom Viroviticom.

– Svi su dobrodošli, bit će dobrog jela, peći će se kobasice i slanina, piti dobra vinska kapljica, a sve to kao i svake godine bit će popraćeno pjesmom i svirkom virovitičkih tamburaša koji, vjerujte mi, dobro znaju svoj posao – rekao nam je predsjednik Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ Virovitica Mato Anić. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content