Udruga Čuvarice kulturne baštine Kladare dobila 89 tisuća kuna za projekt “Mladi ruralci”

Udruga Čuvarice kulturne baštine Kladare potpisala je ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za provedbu projekta „Mladi ruralci“. Odobreno im je 89 tisuća kuna iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2019./2020. godinu. Projekt, koji je napisala tvrtka Draft iz Pitomače, provodit će se na području općine Pitomača i Špišić Bukovica, koji su uz Kulturno umjetničku udrugu Graničar partneri na projektu.

– Projektom ćemo provesti aktivnosti kojima mlade želimo aktivirati na način da preuzmu ulogu aktivnog građana u zajednici i da steknu nova znanja i vještine – rekla je predsjednica Udruge Čuvarice kulturne baštine Majda Kodžaga, a razlog pokretanja ovog projekta je nedostatak sadržaja za mlade u ruralnim sredinama.

– Ovim projektom će se riješiti problem nedostatka edukativnog sadržaja, ali i općenito to tako što će se predviđenim radionicama omogućiti mladima da imaju gdje i na kvalitetan način provoditi vrijeme. Također, posljedica projekta će biti osnivanje Savjeta mladih na području općine Špišić Bukovica koji bi se borio za veća prava mladih te podizanje kvalitete njihova život na tom području. Svakako, planira se i osnivanje udruga mladih na području obje općine kako bi se mladi mogli sami priključiti i inicirati nove aktivnosti i događaje – istaknula je.

Kroz 9 mjeseci trajanja projekta na radionicama će mladi od 15 do 30 godina učiti narodne običaje i moderne načine slikanja, tako će kuhati tradicionalna jela, štrikati i šivati, gatati, izrađivati sapun i prirodnu kozmetiku, svirati etno skladbe na tamburici, izrađivati tradicionalne slastice, slikati na platnu i ukrašavati pisanice starim tehnikama. Jednako tako držat će se predavanja i panel rasprave na kojima će se mlade informirati o osnivanju vlastitog poduzeća i koje sve projekte mogu provesti u sklopu svog poduzeća. Početna konferencija projekta održat će se u ponedjeljak, 16. ožujka u 17 sati u Društvenom domu u Kladarama. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content