Uvodi se kontrola ulaska i izlaska iz VPŽ: Zatvorene “granice” sa susjednim županijama na županijskim i lokalnim cestama

Županijski Stožer civilne zaštite donio Odluku o privremenom zatvaranju prometa na dionicama županijskih i lokalnih cesta koje graniče sa susjednim županijama, objavili su to na danas (utorak) održanoj press konferenciji.

– Na tragu mjere o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, danas smo na Stožeru donijeli odluku da zatvorimo sve ulaze i izlaze što se tiče županijskih i lokalnih cesta. U suradnji s policijom i Županijskom upravom za ceste strogo ćemo kontrolirati izlaske i ulaske u našu županiju. Svrha toga je kontrola propusnica i provođenje nacionalne odluke, ali i kontrola osoba koje ulaze i izlaze, a da imaju izrečenu mjeru samoizolacije – rekao je Marijo Klement, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite.

IMG 0692
Foto: K. Toplak

Istaknuo je kako cilj ove odluke nije represija, već da moramo biti svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo.

– Promijenio nam se način života na koji smo navikli svi skupa. Molim sve građane da se i dalje pridržavaju mjera i imaju razumijevanja – rekao je.

KARTA ZABRANA COVID19

Istaknuo je kako ova zabrana ne znači da oni s uistinu opravdanim potrebama neće moći proći.

– Tko u susjednoj županiji ima člana obitelji kojeg treba obići, stoku, posao ili drugi opravdani razlog, naravno da će moći s propusnicom proći – rekao je Klement.

Podsjetimo, propusnice dodijeljuju poslodavci, liječnici ili nadležni stožeri civilne zaštite ovisno o razlogu. Više detalja možete pronaći OVDJE i OVDJE.

Nadležni stožeri civilne zaštite dodjeljuju propusnice samo u slučajevima obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština. Za sve ostale razloge zaduženi su poslodavci ili liječnici.

IMG 0702
Foto: K. Toplak

Kada je riječ o javljanju lokalnim i gradskim stožerima, naglasio je Marijo Klement, zahtjevi se šalju mailom ili telefonom.

– Razlog je naravno da ne stvaraju gužve i da se to obavi na što jednostavniji način. Potom će se dogovoriti hoće li izdanu propusnicu poslati mailom ili dostaviti osobi. Danas je izdan naputak svim lokalnim stožerima da tako postupe pa ćemo tijekom dana objaviti sve kontakte na koje se građani mogu javiti – rekao je.

Kada je riječ o prolasku kamiona međunarodnih oznaka istaknuo je kako promet roba mora prolaziti.

– Promet roba i usluga mora ići, proizvodnja i nabava od medicinskih potrepština, hrane i svega ostalog. Granice za transport roba koji dolaze u konvojima nisu zatvorene. Mi smo tranzitna zemlja, kad Nacionalni stožer donese odluku da se to zabranjuje ta će se odluka provoditi i na području naše Virovitičko-podravske županije – rekao je Klement te dodao kako na području županije postoje karantene za te vozače te da je u njima bilo 28 osoba. Naglasio je kako se oni javljaju epidemiolozima te da se sve provodi po pravilima Nacionalnog stožera.

Press konferenciji nazočili su i drugi članovi Stožera: župan Igor Andrović, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sv. Rok” dr. Miroslav Venus, ravnatelj OB Virovitica Dinko Blažević, ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Lahorka Weiss, ravnatelj županijskog Doma zdravlja dr. Ivica Fotez i voditelj službe Civilne zaštite Virovitica Josip Job.

Odluku će provoditi Županijska uprava za ceste VPŽ uz nadzor Policijske uprave Virovitičko-podravske županije u suradnji s nadležnim stožerima civilne zaštite. Zatvaranje prometa ne odnosi se na državne ceste DC 2, DC 5, DC 69, DC 34 na kojima će se promet odvijati uz redovnu policijsku kontrolu sukladno Odluci Nacionalnog stožera.

Odluka24032020102514

(www.icv.hr, ml, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content