Od ponedjeljka kreće popuštanje mjera, evo što HZJZ savjetuje starijima i osobama s kroničnim bolestima

blank
Foto: koronavirus.hr

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nove preporuke za osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim nezaraznim bolestima jer od ponedjeljka kreće popuštanje mjera. Kako kažu, na temelju dostupnih podataka o novom koronavirusu, smatra se da starije osobe i osobe oboljele od kronične bolesti imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19.

Stoga im preporučaju da se pridržavaju istih općih mjera zaštite, kao i opća populacija, uz napomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika.

– Preporučujemo da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost – kažu iz HZJZ-a.

Ako je moguće, starije osobe trebaju ostati u svojim domovima i, ako im je potrebno, zatražiti pomoć Crvenog križa. Ovo su brojevi na koje stariji i osobe u potrebi s područja VPŽ mogu zatražiti pomoć u dostavi lijekova i namirnica.

Jednako tako, prije odlaska u ambulantu ili bolnicu prethodno se telefonski trebaju konzultirati s liječnikom.

Kao druge najučinkovitije mjere prevencije navode:

  • Pranje ruku. Često perite ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od 20-tak sekundi ili protrljajte ih sredstvima koja sadrže 70 % alkohola.
  • Dodirivanje lica. Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta, jer tim putem virus može ući u tijelo.
  • Kihanje/kašljanje. Čuvajte higijenu zraka na način da kašljete ili kišete u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac.
  • Maske za lice. Nošenje medicinske maske preporučeno je samo ako imate respiratorne simptome. Prije i nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku (pranje ili dezinfekciju).
  • Osobna higijena. Posebno je važno održavati osobnu higijenu, kao i čistoću svoje okoline.
  • Higijena prostora. Održavajte higijenu svog stambenog prostora na način da povremeno prebrišete površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu, uz redovito provjetravanje.
  • Fizička distanca. U društvenom kontaktu održavajte razmak s drugim osobama od najmanje dva metra.
  • Korisne Internetske stranice. Situacija se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu promijeniti. Stoga pratite mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr) i www.koronavirus.hr na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podatci vezano za koronavirus, kao i za mjere prevencije.

– Nastavite s vašim normalnim kućnim aktivnostima, ne zaboravite na tjelesnu aktivnost sukladno svojoj funkcionalnoj sposobnosti. Organizirajte svoje vrijeme tako da radite ono što vas veseli i što vam je omogućeno (čitanje, rješavanje križaljki…), održavajte kontakte sa svojim bližnjima, prijateljima, susjedima telefonski, mobitelom ili preko društvenih mreža. Prehrana je vrlo važna, stoga se nastavite pridržavati preporučene prehrane s obzirom na vaše zdravstveno stanje – kažu epidemiolozi.

Razgovor sa stručnom osobom mnogima pomaže. Savjeti psihologa, psihijatara u ovakvoj kriznoj situaciji mogu smanjiti razinu tjeskobe i stresa, za što postoje telefonske linije za psihološku pomoć.

(www.icv.hr, koronavirus.hr)