Hrvatska otvara granice: Više nema mjere samoizolacije

foto: K. Toplak, ilustracija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je na redovnoj konferenciji za medije objavio izmjenu odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH kojom se državljanima omogućuje ulazak u RH, odnosno odlazak u inozemstvo uz pridržavanje općih i posebnih preporuka HZJZ-a, piše Večernji.hr.

– Kada postoje poslovni razlozi ili gospodarski razlozi, strani državljani će moći ući u RH uz pridržavanje preporuka HZJZ-a, te strani državljani koji putuju zbog neodgodivih osobnih razloga – dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Dio odluke koji govori o stranim državljanima odnosi se na građane država članica EU i članove njihovih obitelji, na državljane trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ te osobama koje imaju pravo boravka na temelju drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize. Oduka stupa na snagu danom donošenja, odnosno danas.

– Europska unija donijela je preporuku svim državama članicama i mi ćemo se toga držati u smislu produženja zabrane ili preporuke da se na teritorij EU-a ne dolazi iz trećih zemalja do 15. lipnja – kazao je Božinović pa dodao da će putnici na granici dobiti detaljne upute kako se trebaju ponašati. Objasnio je zašto neće biti obavezna mjera samoizolacije.

– Zbog toga što nije realno nekoga pustiti na gospodarski sastanak ili bilo koji drugi poslovni sastanak, ili sutra turiste i onda ih automatski onemogućiti da napuštaju mjesto, odnosno hotel ili bilo koji drugi smještaj. Ovo je jedna liberalizacija ulaska u Republiku Hrvatsku, smatramo da ćemo uz suradnju granične policije, drugih inspekcija i naravno s epidemiološkom službom, biti u stanju tu situaciju pratiti i kontrolirati – rekao je.

(www.icv.hr, vecernji.hr)