Pred nama je pakleno ljeto: Donosimo vam prognozu vremena za područje Virovitičko-podravske županije

Polako nam se približava ljeto 2020. godine. Ono klimatološki započinje 1. lipnja (danas), a kalendarsko ljeto nam dolazi 20. lipnja u 23:43 sati. Analizirajući trenutni izlazni sezonski prognostički model ECMWF, IRI, JAMSTEC, Met Office otkrivamo vam, kakvo bi ljeto 2020. godine na području Hrvatske trebalo biti te što možemo očekivati tijekom lipnja, srpnja i kolovoza.

Temperature zraka će biti „toplije“ (+2,5°C/+3,5°C) od višegodišnjih prosječnih vrijednosti (1981.-2010.). Naravno da su izgledni periodi viših i nižih temperaturnih anomalija. Veća vjerojatnost izraženijeg pozitivnog temperaturnog odstupanja je sredinom ljeta, a tada su mogući i izraženi toplinski valovi. Početkom ljetne sezone 2020. godine (tijekom lipnja) očekujemo prosječne ili temperaturama zraka neznatno hladnije temperaturne vrijednosti gledajući cijeli mjesec u cjelini.

Vrući dani i tople ili tropske noći treba očekivati i ove ljetne sezone. Toplinski valovi posljednjih godina sve su brojniji i duži, a koliko će živa u hladu meteorološkog zaklona rasti, teško je reći. Možda se približimo 40°C. U odnosu na ljeto 2019. godine, ljeto 2020. godine trebalo bi biti toplije i „paklenije“.

Kada je riječ o oborinama, tijekom ljeta 2020. godine očekujemo „manjak“ oborina u odnosu na višegodišnji prosjek. Najveća vjerojatnost za „manjak” je sredinom ljeta. Nije iz goreg reći kako za vrijeme jedne ljetne oluje (Cb) lokalno može pasti mjesečna ako ne i višemjesečna količina oborina (mm) tako da je kod prognoziranja oborina teško biti pouzdan. Kombinacija sušnijeg vremenskog perioda (manjka oborina) koji traje pod početka 2020. godine, te očekivana sušnija ljetna sezona, sigurno će ostaviti trag na poljoprivredi, voćarstvu, vinogradarstvu…

Ove ljetne sezone postoji jedna druga opasnost. Tijekom ljeta kada na zgrijanu podlogu po visini dođe hladniji i vlažniji zrak gotovo uvijek dolazi do olujnih atmosferskih procesa (Cb). Osjetno toplije „vrlo toplo i ekstremno toplo“ ljeto vrlo vjerojatno će obilježiti lokalno i izraženije grmljavinske oluje. Ove ljetne sezone očekujemo češće i izraženije atmosferske razvoje.

Ljetna sezona 2020. godine ponovno će donijeti već uobičajenu iznadprosječnu toplinu/vrućinu. Možda „padne“ i koji rekord? Sustavi navodnjavanja i klimatizacijski uređaji i ove su ljetne sezone više nego potrebni. Osim sustava navodnjavanja nije iz goreg spomenuti i obranu od tuče (protugradne mreže). (www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content