Župan Igor Andrović i ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač u službenom posjetu kod ministrice regionalnog razvoja Nataše Tramišak

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i ravnateljica VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj VPŽ Emina Kovač, posjetili su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije gdje ih je u službeni posjet primila ministrica Nataša Tramišak.

– Bio je to sastanak na kojem smo se dotaknuli, sadašnjih, ali i budućih projekata, kako kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem tako i onih koji nam tek slijede. Govorili smo o Fondu za sufinanciranje programa regionalnih operativnih programa kao podlogu za uspješno povlačenje europskih sredstava. Govorilo se i o tome da poduzetnici s područja pet slavonskih županija u budućnosti imaju dodatnih 25 posto više sredstava za provedbu svojih investicijskih projekata, u što bi bili uključeni i poduzetnici iz susjednih županija, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, te Karlovačke županije. Govorilo se i o izgradnji distributivnih centara za voće i povrće diljem svih županija. Plan ministarstva je organizirati 20 takvih centara, a centri koji sada imaju kompletnu dokumentaciju, koji su spremni s dozvolama, oni mogu krenuti u realizaciju – kazao je župan Igor Andrović.

Inače, prema pisanju portala zupan.hr, Virovitičko-podravska županija je vodeća županija po ugovorenim EU sredstvima u odnosu na BDP, te je među vodećima po povučenim sredstvima per capita… Naime, zbog projekta Slavonija, Baranja, Srijem velik skok u povlačenju EU sredstava imalo je  pet slavonskih županija, a u odnosu na njihov BDP najuspješnija je bila Virovitičko-podravska županija s ugovorenih oko 1,4 milijarde kuna. Odnosno, Virovitičko-podravska županija ugovorila je 37,6 posto iz EU fondova od 2017. do 2019. godine u odnosu na njezin BDP u 2017. godini. Virovitičko-podravska županija je i u TOP 5 HR županija po povučenim sredstvima iz EU fondova po glavi stanovnika u šest mjeseci ove godine, pokazuje aplikacija Otvoreni proračun.

Na sastanku s ministricom Tramišak, govorilo se o sadašnjim projektima koji su pri kraju realizacije (Dvorac Janković – Centar za posjetitelje Suhopolje, Tehnološko inovacijski centar, Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, Sustav navodnjava Novi Gradac – Detkovac…), ali i budućim strateški značajnim projektima koji slijede na području naše županije.

– Virovitičko-podravska županija je prijavila projekt Regionalne klaonicu u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, potom Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije, kao i projekt Izgradnje i opremanja sušionice povrća u vrijednosti. Upravo je projekt Izgradnje i opremanja sušionice povrća od iznimne važnosti jer su stvoreni preduvjeti za daljnji razvoj poljoprivrede odnosno prehrambeno-prerađivačke industrije, ne samo na području naše županije već i za ovaj dio Hrvatske. Nedavno je prijavljen i projekt Centar za kulturu zdravlja Cabuna vrijedan više od 56 milijuna kuna. U vrlo skorom roku očekuje se i prijava projekta Centar za pametnu poljoprivredu koji je prepoznat i od strane predstavnika Svjetske banke kao projekt od strateške važnosti za cijelu Slavoniju, Baranju i Srijem, ali i zgrade Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije, kao i nekih škola koje bi se sufinancirale iz fondova Europske unije – zaključio je župan Igor Andrović.

Inače, dobra vijest je stigla i na adresu VIDRA-e.

– U razgovoru s ministricom, doznali smo kako će VIDRA, kao regionalni koordinator, dobiti novu ulogu, te će biti aktivni dionik u izradi regionalnog operativnog programa za Panonsku Hrvatsku, što je priznanje i potvrda našeg dugogodišnjeg kvalitetnog rada – naglasila je ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač.

(vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content