COVID-19 ODJEL U VIROVITICI Dr. Gladović: Broj hospitaliziranih raste, a dio pacijenata ostat će dosta dugo ovisni o kisiku

U Općoj bolnici Virovitica danas (petak) je 18 pacijenata koji se liječe od Covida-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus. Njih 12 je u Covid intenzivnom odjelu, a 6 ih je u prostoru Covid stacionarnog odjela.

Novinari su, uz sve mjere zaštite od koronavirusa i poštujući pravila profesionalne etike, mogli dobiti kratak uvid u odjel na kojem su smješteni Covid-19 pacijenti. Uz pacijente starije životne dobi ovdje se liječe i mlađi, koji primaju terapiju kisikom. Među njima su i pacijenti u svojim tridesetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

– Pacijenti koje u ovoj fazi hospitaliziramo su srednje i starije životne dobi s određenim komorbiditetima za teže oblike bolesti. Ono što je bitno naglasiti je da ti komorbiditeti koje imaju nisu takvi da bi im predstavljali problem u svakodnevnom funkcioniranju. Govorimo o pacijentima koji imaju upalu pluća i koji zahtijevaju potporu kisikom ili opservaciju – riječi su kojima stanje na Odjelu za Covid-19 u virovitičkoj Općoj bolnici opisuje dr. Dejan Gladović, spec. infektolog i voditelj Odjela.

DOBRA SURADNJA

– Ono što primjećujemo u posljednja dva mjeseca je kontinuirani porast broja hospitaliziranih pacijenata u bolnici kao odraz lošije epidemiološke lokalne slike. Mi na našem Odjelu i općenito u bolnici trenutno, u ovoj fazi, možemo pružiti praktički svu zdravstvenu skrb koju bi ti pacijenti dobili i u ustanovama na tercijarnoj razini, ali do one mjere kada im ne dođe do potrebe za intenzivnijom respiratornom potporom.

Moram istaknuti dobru i kvalitetnu suradnju s našim anesteziolozima s kojima svakodnevno obilazimo te pacijente, procjenjujemo njihovu respiratornu potporu i prema indikaciji pacijente intubiramo i transferiramo u naš Respiracijski centar KBC-a Osijek – objašnjava dr. Dejan Gladović.

U Osijeku je trenutno pet pacijenata s područja naše županije.

Za ovu bolest dr. Gladović kaže kako je „sama po sebi čudna i opasna“. Iako će 90 posto ljudi imati blaže oblike bolesti, preostalih 10 posto ipak će završiti u bolnici. Epidemiološki obrazac pokazuje kako mladi, koji najčešće imaju blage simptome bolesti ili su asimptomatski, svojim ukućanima, nerijetko starijima, prenesu infekciju.

DUG OPORAVAK

Od deset posto onih koji završe u bolnici, jedan će završiti i na respiratoru.

– Jedan posto takvih pacijenata završi, nažalost, na respiratoru, potencijalno sa smrtnim ishodom. Taj jedan posto u nekoj apsolutnoj brojci nije velik. Međutim, tom jednom pacijentu je to sto posto i takvih pacijenata ima dosta. Mi smo ove godine imali 17 smrtnih slučajeva, a od tih 17 desetak je slučajeva koji su bili srednje životne dobi. To su pacijenti koji bi bez ovog Covida-19 mogli funkcionirati još dugi niz godina – upozorava dr. Gladović, pozivajući na odgovornost.

Bolest kod pacijenata koji završe u bolnici traje poprilično dugo, ocjenjuje ovaj iskusni infektolog.
– Većina njih, posebice starijih pacijenata s komorbiditetom, dosta dugo ostaje ovisna o kisiku – kaže dr. Gladović. (icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)