COVID-19 ODJEL U VIROVITICI Dr. Gladović: Broj hospitaliziranih raste, a dio pacijenata ostat će dosta dugo ovisni o kisiku

U Općoj bolnici Virovitica danas (petak) je 18 pacijenata koji se liječe od Covida-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus. Njih 12 je u Covid intenzivnom odjelu, a 6 ih je u prostoru Covid stacionarnog odjela.

Novinari su, uz sve mjere zaštite od koronavirusa i poštujući pravila profesionalne etike, mogli dobiti kratak uvid u odjel na kojem su smješteni Covid-19 pacijenti. Uz pacijente starije životne dobi ovdje se liječe i mlađi, koji primaju terapiju kisikom. Među njima su i pacijenti u svojim tridesetima.

– Pacijenti koje u ovoj fazi hospitaliziramo su srednje i starije životne dobi s određenim komorbiditetima za teže oblike bolesti. Ono što je bitno naglasiti je da ti komorbiditeti koje imaju nisu takvi da bi im predstavljali problem u svakodnevnom funkcioniranju. Govorimo o pacijentima koji imaju upalu pluća i koji zahtijevaju potporu kisikom ili opservaciju – riječi su kojima stanje na Odjelu za Covid-19 u virovitičkoj Općoj bolnici opisuje dr. Dejan Gladović, spec. infektolog i voditelj Odjela.

covid vtc 42

DOBRA SURADNJA

– Ono što primjećujemo u posljednja dva mjeseca je kontinuirani porast broja hospitaliziranih pacijenata u bolnici kao odraz lošije epidemiološke lokalne slike. Mi na našem Odjelu i općenito u bolnici trenutno, u ovoj fazi, možemo pružiti praktički svu zdravstvenu skrb koju bi ti pacijenti dobili i u ustanovama na tercijarnoj razini, ali do one mjere kada im ne dođe do potrebe za intenzivnijom respiratornom potporom.

Moram istaknuti dobru i kvalitetnu suradnju s našim anesteziolozima s kojima svakodnevno obilazimo te pacijente, procjenjujemo njihovu respiratornu potporu i prema indikaciji pacijente intubiramo i transferiramo u naš Respiracijski centar KBC-a Osijek – objašnjava dr. Dejan Gladović.

U Osijeku je trenutno pet pacijenata s područja naše županije.

Za ovu bolest dr. Gladović kaže kako je „sama po sebi čudna i opasna“. Iako će 90 posto ljudi imati blaže oblike bolesti, preostalih 10 posto ipak će završiti u bolnici. Epidemiološki obrazac pokazuje kako mladi, koji najčešće imaju blage simptome bolesti ili su asimptomatski, svojim ukućanima, nerijetko starijima, prenesu infekciju.

covid vtc 37

DUG OPORAVAK

Od deset posto onih koji završe u bolnici, jedan će završiti i na respiratoru.

– Jedan posto takvih pacijenata završi, nažalost, na respiratoru, potencijalno sa smrtnim ishodom. Taj jedan posto u nekoj apsolutnoj brojci nije velik. Međutim, tom jednom pacijentu je to sto posto i takvih pacijenata ima dosta. Mi smo ove godine imali 17 smrtnih slučajeva, a od tih 17 desetak je slučajeva koji su bili srednje životne dobi. To su pacijenti koji bi bez ovog Covida-19 mogli funkcionirati još dugi niz godina – upozorava dr. Gladović, pozivajući na odgovornost.

Bolest kod pacijenata koji završe u bolnici traje poprilično dugo, ocjenjuje ovaj iskusni infektolog.
– Većina njih, posebice starijih pacijenata s komorbiditetom, dosta dugo ostaje ovisna o kisiku – kaže dr. Gladović. (icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”612402″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content