SOLIDARNOST! Apel na društvenim mrežama: Bilo bi lijepo da se večeras ne puca, pokažimo dostojanstvo

foto: freepik.com

Razorni potres koji je pogodio Petrinju i okolno područje, a koji se osjetio i u cijeloj Hrvatskoj, na noge je dignuo građane spremne pomoći onima najpogođenijima. Okruženi smo prizorima solidarnosti prema ljudima koji su izgubili najmilije i onima koji su u nekoliko sekundi ostali bez krova nad glavom. Građani su ponovno pokazali da imaju veliko srce.

Organizirane su akcije prikupljanja pomoći, vlasnici nekretnina poklanjaju besplatan smještaj, sve kako bi mještanima potresom pogođenog područja olakšali ove grozne dane. No, uvijek ima iznimaka. Nakon što se cijela Hrvatska tresla i suosjećala sa strahom i tugom onih kojima je najteže, prijeko potreban mir i tišinu narušavali su zvukovi petardi i vatrometa. Tako se društvenim mrežama počeo širiti apel koji poziva na poštovanje prema stradalima.

– Ovim putem pozivam sve prijatelje i poznanike koji rade u medijima da pokrenu poziv građanima RH da se ne bacaju petarde, jer ova 2020. je zaslužila da ju ispratimo u tišini, s poštovanjem prema svima koji su na bilo koji način stradali ove strašne godine. Imamo toliko ružnoga i tragičnog oko nas da nam pored ovog zadnjeg potresa ne treba još dodatnog straha i stresa. Zar imate srca baciti petardu u ove dane uz umiruće od COVIDA-19, uz teške trenutke gubitka života od potresa u Petrinji, Glini i Sisku, izgubljenih domova, radnih mjesta, životne egzistencije i posrnulog gospodarstva uslijed pandemije? Zar vas ničemu ova godina baš nije naučila? Govorim o čistoj ljudskosti i empatiji. Molim vas, dignimo glas protiv nasilnog slavlja. Vjerujem da je nekima ova godina bila na neki način i lijepa i dobra, i drago mi je zbog toga, ali budimo ljudi. Budimo solidarni barem u poštovanju. Ne, nećemo svi moći pomoći ljudima bez krova nad glavom i ne, ne trebamo pljeskati na balkonima, ali pokažimo poštovanje – stoji u apelu.

Na Facebook stranici “Vatrogasci – Oni su naši heroji” objavljena je poruka o dočeku 2021. godine. Napisana je u srijedu navečer.

-Sutra je stara godina, čekamo novu 2021. Bilo bi predivno da se ne puca, i upotrebljava pirotehnika i ostala oruđa koja prave buku i štetu. Dosta se pucalo za vrijeme rata u Petrinji, Glini, Pokupskom, Sisku, Kravarskom, neću nabrajati dalje druga mjesta i druga mjesta, sada razorena potresom… Pomozimo jedni drugima, jedni druge trebamo. Nemam razloga veseliti se, pogotovo sada. Nemaju svi topli dom, pitku vodu, hranu, odjeću, deku… Radije pomozite drugima, nego da novac potrošite na nešto što ćete spaliti, a jedna obitelj se može istom svotom nahraniti, ugrijati, tjedan dana. Obično većina vas potroši na pirotehniku i ostale naprave, stvarčice, popriličnu svoticu, samo nek dijete ima. U krivu ste, totalno. Pokažimo dostojanstvo, podršku ljudima koji su izgubili sve. Ne dozvolite da vaši vatrogasci imaju pune ruke posla, i ovako imaju, dodatno je nepotrebno. Ljudi, držite se, niste sami – stoji u objavi.

(www.icv.hr, vecernji.hr)