Ljekarna Fett započela projekt „Znanjem do prevencije metaboličkog sindroma i sprječavanja kardiovaskularnih rizika‟

Ljekarna Fett nositelj je projekta pod nazivom „Znanjem do prevencije metaboličkog sindroma i sprječavanja kardiovaskularnih rizika‟ u sklopu operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. U projektu je osnovni cilj unaprjediti znanje Virovitičko-podravske županije o sprječavanju metaboličkog sindroma, naročito na ruralnom području. Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti je u Hrvatskoj na prvom mjestu, a prema izvješću Ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svake godine od posljedica ovih bolesti umre oko 20.000 ljudi. Potrošnja lijekova u ovim indikacijama također je u porastu, a raste i broj komorbiditeta, poput dijabetesa, pretilosti i dislipidemije.

Pravovremenom trijažom u populaciji, koju vrše zdravstveni djelatnici, osobito u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, možemo pokrenuti rano otkrivanje rizika za razvoj metaboličkog sindroma, na temelju nekih pokazatelja kao što su: opseg struka, vrijednosti glukoze u krvi natašte, vrijednosti krvnog tlaka i razine triglicerida i HDL kolesterola.

Povišene vrijednosti ovih parametara ukazuju na rani razvoj kardio osobito ako je riječ o osobama sa rizičnom obiteljskom anamnezom, na incidenciju srčanog i moždanog udara.
Većina faktora rizika za razvoj metaboličkog sindroma je promjenjiva i ovisi o načinu života, prehrani, tjelesnoj aktivnosti i životnim navikama stanovništva. Stoga se pravovremenom aktivnošću može smanjiti broj rizičnih faktora za razvoj metaboličkog sindroma i smanjiti rizik od razvoja kardio-vaskularnih bolesti, osobito hipertenzije.

Farmaceuti, liječnici i medicinske sestre mogu učiniti mnogo u ovom području, no njihove aktivnosti treba usmjeriti, organizirati i pokrenuti kako bi se ostvario željeni utjecaj na smanjenje rizika u populaciji.Stoga je u projektu planiran niz radionica i objavljivanje edukativnih materijala za zdravstvene djelatnike, a i širu populaciju kojima će se ukazati
na ovu problematiku i poticati aktivnosti za trijažu rizičnih pacijenata. Do kraja ove godine održat će se nekoliko aktivnosti kojima će se projekt predstaviti u javnosti, a očekuje se
unaprjeđenje suradnje između ljekarničkih i liječničkih timova te njihovog profesionalnog razvoja u području prevencije metaboličkog sindroma i sprječavanju kardiovaskularnih rizika, kako bi se u budućnosti podignula kvaliteta pružanja zdravstvene usluge i brige za pacijente.

Ukupna vrijednost projekta i iznos koji sufinancira Europska unija je 681.757,07 kuna. Trajanje provedbe projekta je 18 mjeseci. Aktualne informacije o provedbi projekta dostupne su na stranici www.ljekarna-fett.hr/eu-projekti.

(Ljekarna Fett)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content