Međunarodni dan osoba s invaliditetom: “Ni hladnoća, ni korona nas ne mogu spriječiti da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija”

Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava je u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

– Zbog epidemioloških mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite, ove godine obilježavanje ovog važnog datuma proslaviti ćemo radno – rekla nam je tim povodom predsjednica Udruge invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Virovitica Marija Kelečić te dodala da je Udruga poznata po svojim projektima koje provodi tijekom cijele godine i koji osim invalida uključuju i ostale građane iz osjetljivih skupina, a sve radi kvalitetnijeg života u zajednici.

– Putem projekta volontiranja, zaposlili smo 5 djelatnika koji trenutno skrbe za 70 osoba s područja Virovitičko-podravske županije, posebice Općine Suhopolje koja je zbog svojih brdskih dijelova vrlo specifična i zbog toga i pomalo izolirana posebno za starije i bolesne koji tamo žive. Radi se o pomoći u kući, ali i o uslugama prijevoza do središta općina i grada Virovitice, a odnosi se na posjete liječniku, nabavku potrebne robe i ostalo. Svi naši projekti koje provodimo usmjereni su prvenstveno za pomoć, ne samo našim članovima, nego i svim ostalim ljudima u potrebi. Kao takvi smo prepoznati i od strane naših korisnika, ali i od strane lokalne samouprave, posebno Grada Virovitice kojima smo vjerujem dobar partner. Napomenula bih da je Grad Virovitica odlično prepoznao naše potrebe i redovno prati naš rad, financira nam režije i pomaže nam u realizaciji svih naših projekata, za što im posebno zahvaljujem – rekla je Maria Kelečić koja je pri tom i napomenula da se Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava svake godine 3. prosinca, ali da briga za invalide te starije i bolesne mora biti svakodnevna.

– Zbog epidemije korone, ali i hladnijeg vremena nismo u mogućnosti ovdje u našim prostorijama imati redovne sastanke i druženja, ali svaki dan komuniciramo, ili kako se sad to zna reći, održavamo virtualna druženja. No pomoć onima u potrebi ne može biti virtualna nego isključivo izravna. Ni hladnoća ni korona nas ne mogu spriječiti da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija i držim da je to najbolja poruka koju možemo poslati danas na Međunarodni dan osoba s invaliditetom – rekla nam je na kraju našeg razgovora predsjednica Udruge invalida rada Virovitica Marija Kelečić.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content