DRUGO LICE Župan Igor Andrović svaki slobodan trenutak provodi uz obitelj, a stresa se najbolje rješava trčanjem

Moram priznati da je meni ova godina malo nizbrdo krenula jer sam nakon jučerašnjeg testiranja jutros saznao da sam – pozitivan na COVID-19, tako da nikad pozitivniji nisam ušao u Novu godinu. Bez obzira na to, vjerujem da se ono loše iz protekle godine više ne može ponoviti i da će nam Nova biti puno sretnija i uspješnija – ovako je zvučala prva ovogodišnja FB objava i ulazak u 2021. virovitičko-podravskog župana Igora Androvića – piše župan.hr

Dodao je tada i da je u kućnoj samoizolaciji, kako ima blage simptome i da će posao obavljati od doma, do daljnjega, i potpunog oporavka…

-Negativan sam! – objavio je tjedan-dva iza.

Hitro smo reagirali, poželjeli brz povratak u radni ritam. I zamolili za mali intervju u ‘intermezzu’ standardnih poslovnih obveza.

-Može li, ako nije problem, kratki razgovor, bilo bi nam drago, pa…

-Može, naravno – odmah!

Kao i obično – i bi tako. Brz i ekspeditivan…

Na našem portalu gradonačelnik.hr krenuli smo prošle jeseni sa serijom tekstova u rubrici naslova “Drugo lice” u kojemu, kao što naziv i govori predstavljamo ono drugo, ležernije i opuštenije lice gradonačelnika, zavirujemo izvan ureda i radnih obveza – u njihov privatni život, hobije i najveće gušteve, što vole, u čemu uživaju…

U novoj godini odlučili smo upoznati i drugo lice naših župana. Prvi ‘gost’ nam je jedan od najpopularnijih župana u zemlji, župan s jednim od najboljih izbornih rezultata na prošlim izborima, a naše veliko istraživanje pokazalo je da je i među najpopularnijma, s najvećim brojem fanova na Facebooku.

Igor Andrović (40.), rođen je 17. srpnja 1980. u Virovitici gdje živi i danas. Gimnaziju ‘Petra Preradovića’ završio je 1999. godine, nakon čega upisuje Ekonomski fakultet u Osijeku, na kojem je 2005. i stekao zvanje diplomiranog ekonomista.

Potom se zapošljava u ‘slavonskoj metropoli’ – u privatnom sektoru – kao referent nabave u tvrtki Standard MIO d.o.o. i tamo radi do 2007. godine, kada se vraća u Viroviticu i zapošljava u građevinskoj tvrtki Nikola d.o.o.

Dio najbolje razvojne agencije u Hrvatskoj, VIDRA, postaje 2009. i ostaje do 2010. godine, kada preuzima dužnost pomoćnika pročelnika Upravnog odijela za gospodarstvo, razvoj i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije i direktora sajma Viroexpo. I upravo je u njegovo vrijeme, u posljednjih sedam godina, Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, ponio epitete ‘sajma s dušom’, ‘sajamskog fenomena’, bilježi iznimno velik porast i broja izlagača i posjetitelja s novim sadržajima, izrastao u prepoznatljiv brand Virovitice i Virovitičko-podravske županije, ali i opravdano pozicioniran – slažu se dobri poznavatelji -u ‘Top tri’ sajma u RH.

IMG 3914

U Bruxellesu je najprije 2013. stažirao kao asistent u Europskom parlamentu, iduće godine je završio Političku akademiju Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, a onda i Akademiju za politički razvoj koja je dio mreže škola za političke studije Vijeća Europe- 2015.

Izuzetan potencijal iskazuje kao ‘project manager’ projekta ‘E-inkubator sa i bez zidova u Virovitičko-podravskoj županiji’, jednog od najboljih projekata poduzetničke infrastrukture u Republici Hrvatskoj, u sklopu kojeg je izgrađen jedan od najboljih poduzetničkih inkubatora u RH, koji od samog otvorenja predstavlja temelj za stvaranje novih ideja i zapošljavanje mladih poduzetnika. U vrlo kratkom periodu, Poduzetnički inkubator, čiji je bio direktor, popunio se poduzetnicima početnicima, te je kao iznimno uspješan, bio uvršten među 50 projekata ‘Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu u RH’. U 2016. se vratio u Virovitičko-podravsku županiju i postao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove, a na neposrednim lokalnim izborima u svibnju 2017. godine, u Virovitičko- podravskoj županiji, u prvom je krugu izabran za župana…

Kolege ga opisuju u nekoliko riječi: mlad, elokventan, stručan. Dodat će i: pedantan, analitičan, ali i nepretenciozan. Kao i: energičan, poduzetan, spreman na svaki izazov i – vrhunski intelektualac. U Virovitici na spomen župana i sugrađanina ističu: marljiv, srčan, angažiran i – čovjek iz naroda.

Otac je troje djece, sa suprugom Ivanom, koju je upoznao tijekom studija.

Tko je Igor Andrović, izvan politike i upravljanja županijom?

-Običan stanovnik Virovitice i Virovitičko-podravske županije, ponosan muž i tata. Iako je posao važan, uvijek su mi obitelj, djeca i bližnji iznad svega. Baš svaki slobodni trenutak je njihov trenutak. Volim s djecom otići pogledati utakmicu ili reprezentacije Hrvatske ili Dinama, a nažalost u vrijeme korone, to je uglavnom bilo pored malih ekrana. Isto tako, volim s ekipom igrati nogomet u ulici ili – badminton u hali Viroexpa. Volim šetnju svojom Viroviticom… u zadnjih godinu dana sam intenzivnije počeo i trčati, iza mene su i dva polumaratona i nekoliko utrka – otkriva nam

androvic privat 2 1024x769 1

Navečer, tvrdi, vrijeme obvezno provodi u krugu obitelji, uz dobar film, knjigu ili neku društvenu igru poput ‘Čovječe ne ljuti se’ ili ‘Crnog Petra’. Obožava i prošetati, rodnim gradom i okolicom, uživati u prekrasnoj prirodi, udisati punim plućima nizinski zrak, tamo gdje se sljubljuju Slavonija i Podravina.

-Volim s obitelji otići u kino u Slatini ili Virovitici, pogledati dobru komediju u kazalištu u Virovitici, obići prekrasnu Park šumu Jankovac na Papuku ili skoknuti do Orahovačkog jezera. Ako želite prvoklasnu gastronomsku ponudu, tada je lijepo vikendom s obitelji otići u Zlatni klas u Otrovancu ili pak poći na Križnicu na dravsku ribu – poziva nas.

A kako spaja županijski posao s privatnim?

-Premda posao često nosimo sa sobom doma, mora postojati taj odmak privatno – službeno. Kada je vrijeme za obitelj, za djecu, tada posao stvarno može pričekati. I mora – naglašava.

Kako se rješava stresa?

-U posljednje vrijeme me trčanje odmara. Dva do tri puta tjedno istrčim 10-15 kilometara, nakon čega se osjećam ispunjeno, ispucam svu tu nakupljenu negativnu energiju, i uživam. Također, s djecom volim pročitati ‘priču za laku noć’, pogledati neki dobar film ili utakmicu, i stres se lako zaboravlja. Volim i sa svojim društvom ‘otkartati’ koju partiju Bele… – nabraja.

androvic privat 15 1024x683 1

Rekreativne i sportske aktivnosti su tu ako dozvole poslovne obveze, nastoji ih ne zanemariti, a možda bi čak, da se posložilo, otkriva, i na tom području bio uspješan. Tko zna…

-Hah, sport sam jako volio i u osnovnoj i srednjoj školi, jedno vrijeme želio sam žarko studirati kineziologiju… Volim i nogomet i rukomet i badminton, volim sport općenito. Uvijek se nađe ekipa za ‘bacit’ hakl na ‘male’, ili badminton u dvorani Viroexpa. Rukomet sam igrao u osnovnoj i srednjoj školi – dodaje nam.

Posjeti sportskim događanjima, utakmicama…

-Navijač sam reprezentacije Hrvatske i Dinama. Naravno, vesele me i uspjesi Osijeka jer sam osječki student, pa i za njih navijam. Volim otići i na rukometne utakmice, uostalom, Virovitica je grad rukometa – podsjeća.

androvic privat 16 1 1024x768 1

TV? Koliko uz mali ekran provodi vremena, što najradije pogleda…

-Informativne emisije su dio mog posla, obavezno pogledam sve Dnevnike i Otvoreno na HRT-u. Ali najviše volim dobre dokumentarce, a, da, s djecom sam zavolio i dobre crtane filmove, tako da sam ‘fan’ i crtića -priznaje nam.

Facebook, Instagram… Ima li i koliko mu oduzimaju vremena?

-Društvene mreže su nam približile svakodnevicu i naših prijatelja i poznanika. Puno je informacija s kojima se konstantno sudaramo. Facebook je odličan način komunikacije, posebno jer manje županije, manji gradovi i općine, nisu baš toliko zastupljeni u nacionalnim medijima, pa su upravo društvene mreže jedan od načina komunikacije dobrih vijesti prema svima koji prate stranicu. Samostalno održavanje Facebook stranice nije neki naročiti problem i zaista ne oduzima previše vremena budući da vijesti i fotografije ne objavljujem svakodnevno. Isto tako, pokušavam sam i izravno odgovoriti na svako FB pitanje žitelja naše županije, posjetitelja stranice, ili ih, pak, usmjeriti na zadužene stručne županijske službe koje taj problem mogu riješiti – komentira.

Novine, portali…

-Dakako, neizostavni su, uz jutarnju kavicu omiljeno su štivo dnevne tiskovine, Večernji, Jutarnji, Glas Slavonije, i trebam kazati, još uvijek su mi tiskane novine ispred online verzija. Tu je i listanje internetskih portala. Živimo u takvim vremenima da je to postala naša svakodnevica – pojašnjava nam.

A čita li knjige, koja je najdraža, omiljeni film? Voli li kazalište, ili…?

-Volim kazalište, a kako mi u Virovitici imamo Kazalište Virovitica, koje je profesionalni ansambl, uživamo u njihovim izvedbama ili pak u festivalu Virkas, koji se ove godine ne održava zbog korona virusa, ali koji okuplja najbolje što nudi HR kazališna scena. Ljeti je tu Virovitičko kazališno ljeto, sa sjajnim predstavama i glumcima. Nemam baš puno vremena za čitanje pa prednost ispred beletristike dajem stručnoj literaturi. Od filmova volim trilere – otkriva.

androvic privat 14 1024x683 1

Voli i koncerte, domaću glazbu najviše sluša.

-Naravno. Kada dolazite iz Slavonije, tada je prirodno da volite tamburice, no tu je definitivno i virovitička Vatra, kao i Prljavci, Oliver ili Gibonni… – kazuje nam.

Makar je aktualna godina krenula kako je krenula, optimizma ne manjka. Popusti li ‘novo normalno’ i pandemija, ići će se i na zasluženi predah. Malo uz obalu, malo na ‘kontinentu’, ovisno o godišnjem dobu, i prilikama.

androvic privat 10 1024x768 1

-Ljeti je to more, obično u Dalmaciju. Zimi, ako bude slobodna vremena, odlazimo na skijanje, a tada nikako ne zaboravljamo niti ‘šestog obiteljskog člana’. Imamo kućnog ljubimca, psa koker španijela, imena Nessi. Iako smo rekli da nećemo psa koji će biti u kući, toliko nam se uvukla u kožu da ne samo da provodi dane, nego i noći, i spava u kući i postala je neizostavan dio naše obitelji. Na odmoru se opustimo, počastimo i kolačima. Najviše volim slane kiflice, nisam baš ljubitelj slatkoga, ali uvijek prolaze dobra buhtla, krempita ili baklava – ne propušta spomenuti Igor Andrović, virovitičko-podravski župan…

(zupan.hr, foto: K. Toplak, privatna arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content