DRVO PJEVA Do 1. travnja u Gradskom muzeju Virovitica pogledajte izložbu tradicijskih instrumenata našeg kraja

U sklopu društvene cjeline u stalnom postavu Gradskog muzeja Virovitica pod nazivom „Drveno doba“, za sve posjetitelje muzeja do 1. travnja je otvorena etnografska izložba Drvo pjeva, a koja je posvećena tradicijskim glazbalima iz Slavonije i Podravine.

– Izložbu čine dvije cjeline, predmeti okolice Virovitice i predmeti Hrvatske, a osim tematske poveznice, izloženi predmeti – glazbala povezani su materijalom izrade – rekla je viša kustosica etnografske zbirke muzeja u Virovitici Jasmina Jurković Petras, napomenuvši da je s tim ciljem, istražen, ponovo prikupljen, pa čak i rekonstruiran dio tradicijskih predmeta.

– S obzirom da je glazba neizostavan dio naše tradicije, cilj nam je bio upoznati naše posjetitelje s tradicionalnim glazbalima virovitičkog kraja, ali također i sa izradom pojedinih glazbala. Sva ta glazbala počevši od one najmanje bisernice, pa do onog najvećeg kontrabasa, čine jednu značajnu priču o životu naših ljudi kroz tradiciju i pjesmu, pa je zato i razumljiv naziv postava „Drvo pjeva” – objasnila je Jurković Petras te dodala da je očita namjera izložbe objedinjavanje spoznaja o narodnoj glazbi našeg kraja.

dp1 Custom

– Činjenica je da je do sada u literaturi obrađeno vrlo malo tradicijskih glazbala, pa smo osim istaknutih glazbala našeg kraja tambura, puno pozornosti posvetili cimbalu koji je jedan od najznačajnijih tradicijskih glazbala Podravskog kraja, a ovaj kojeg smo mi obradili dolazi iz Vukosavljevice gdje je to glazbalo bilo poznato i neizostavno u svim prigodama – napomenula je Jasmina Jurković Petras, a nama je također dobro poznato da nekad davno nije bilo ni dobre zabave ni svatova bez lijepog zvuka cimbala.

Oni upućeniji znaju da se radi o žičanom glazbalu na drvenoj konstrukciji kojeg se svira  posebno za to izrađenim batićima. Njegov zvuk zbog svoje specifičnosti prelijevanja tonova, u potpunosti asocira na Podravinu i rijeku Dravu.

– Također nam je namjera upoznati naše građane i s manje poznatim glazbalima, a posebno je zanimljivo glazbalo lončani bas, popularno zvani „prde“ – napomenula je Jurković Petras.

– Zove se tako upravo zbog njegovog muklog i glasnog tona, a dolazimo do saznanja da su u davna vremena to glazbalo izrađivali grnčari i lončari iz Đurđevca, ali i donosili u naše krajeve gdje je „prde“ postao okosnica svakog glazbenog sastava. Koristio se on često na raznim događajima, a posebno je bio zanimljiv na pokladama, jer je njegov zvuk često podsjećao na sprdanje nekome.

Tu je i jedno vrlo popularno puhačko glazbalo okarina kojeg je svirala većina naših žitelja upravo zbog tog što je bilo malo, poput frule i moglo se nositi u džepu. Osim izložaka, na izložbi se može naći podosta fotografske građe, ali i mnogih zvučnih zapisa glazbenih instrumenata – rekla nam je Jasmina Jurković Petras.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content