PREDSTAVNICI FONDA U VIROVITICI U posljednjih 15 godina na područje VPŽ uloženo više od 170 milijuna kuna

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i župan Igor Andrović održali su danas (ponedjeljak) u Virovitici sastanak s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sinišom Kukićem te predstavnicima Fonda. Tema sastanka bili su projekti i investicije koje se provode na području Virovitičko-podravske županije i koje su vezane uz sufinanciranje od strane Fonda. Sastanku su nazočili i predstavnici Flore VTC, razvojnih agencija VTA i Vidre te Poslovnog parka.

Gradonačelnik Ivica Kirin rekao je kako je sastanak obuhvatio sve važne teme iz domene gospodarenja otpadom, zaštite okoliša i energetskih obnova. Konkretno, razgovaralo se o temama kao što su sanacija odlagališta otpada do 2028. godine, sufinanciranje obnovljivih izvora energije solarnih elektrana na javnim zgradama, nabavi spremnika za bio otpad, sufinanciranju uređenja kontejnerskih otoka kod zgrada i iskorištavanju geotermalne energije te drugim temama.

VISOKI STANDARDI

-Pokazali smo da znamo koristiti EU sredstva za naše projekte, a u tome nam je potrebna  financijska i tehnička pomoć. Zato smo se obratili Fondu da nam u tehničkom smislu budu partneri, da se i dalje možemo javljati na natječaje. Imamo prekrasnu prirodu i sačuvan okoliš. Na tome moramo i dalje raditi.

Standardi koje moramo poštovati idu na ruku građanima, uskoro ćemo puno toga morati financirati iz ministarstava i EU sredstava, kao i vlastitim sredstvima, a cilj nam je i dalje da naši građani dobiju najveći mogući standard po tom pitanju, a da cijena zbrinjavanja otpada bude što je moguće niža – naglasio je I. Kirin o ulaganjima u kojima od Fonda očekuju da im bude partner na projektu.

ZNAČAJNE UŠTEDE

Župan Igor Andrović rekao je kako su danas, uz ostala područja, razgovarali i o konkretnim ulaganjima. Jedno od njih odnosi se na pitanje kotlovnica na području grada Virovitice. Točnije, kotlovnicu koja obuhvaća Osnovnu školu Vladimira Nazora i pet okolnih zgrada, a koja bi također trebala proći rekonstrukciju i korisnicima omogućiti cijene grijanja niže do 40 posto, po uzoru na kotlovnice na kojima su prijašnjih godina ti radovi izvedeni. Drugo konkretno pitanje je uređenje podrumskih prostorija Dvorca Janković u Suhopolju, za koji se nadaju novom natječaju, s obzirom da na prošlom projekt zbog principa “najbržeg prsta” nije prošao.

-Vjerujem da ćemo sve investicije koje smo danas dotaknuli, od otpada do energetskih obnova, i ubuduće moći zajednički provoditi, jer proračuni Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije sami nisu dostatni za sve velike projekte. Zato nam je pomoć sredstava iz EU i Fonda itekako dobrodošla – rekao je župan Igor Andrović.

DOBRA SURADNJA

Siniša Kukić, ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ocijenio je današnji sastanak samo nastavkom uspješne suradnje s Gradom Viroviticom i Virovitičko-podravskom županijom.

-U prošlih 15 godina uložili smo u ovu županiju preko 170 milijuna kuna jer su ljudi iz Grada i Županije izuzetno stručni i prepoznaju potrebe ovog dijela Hrvatske. Danas smo prošli mnoge teme, oko mnogih smo se složili i neke ćemo riešavati već za koji dan. Pokušali smo pokazati draft poziva za cijelu godinu, alokacija će biti veća nego prošle godine, sve je pripremljeno: 18 javnih natječaja i poziva će biti. Nadam se da ćemo zahvaljujući ovakvim sastancima u biti vrlo uspješni i ubuduće – zaključio je S. Kukić.

Na upit novinara što je s elergetskim obnovama obiteljskih kuća, za što je prošle godine interes daleko premašio planirane iznose, S. Kukić je rekao kako je Fond prepoznao potrebu građana te da će za novi natječaj, a koji bi trebao biti raspisan u prvom dijelu godine, iznos biti daleko veći od 204 milijuna kuna, koliko je bio lani.

IMG 20210322 140634 copy 800x591 e1616484049689

-Planiramo iznos povećati, s obzirom na potrebe građana, a ujedno ćemo im olakšati s dokumentacijom, odnosno, postupak prijave će biti isti kao i prošle godine, odnosno, procedura se neće mijenjati, tako da će se na vrijeme moći pripremiti za natječaj – rekao je predsjednik Fonda.

Nakon sastanka, svi sudionici su obišli i novo Reciklažno dvorište koje se nalazi u blizini Gradskog odlagališta. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content