Hoće li COVID putovnica biti karta za autobus, koncert ili utakmicu?

Da 14 dana nakon cijepljenja osoba ne mora ići u samoizolaciju čak ni ako je bila u kontaktu sa zaraženima, zasad je u Hrvatskoj glavna “beneficija” onih koji su primili drugu dozu cjepiva. No sve su glasnija nagađanja da bi se to uskoro moglo promijeniti, piše Večernji.

COVID putovnicama nazivaju se potvrde da je osoba preboljela bolest, da je negativna ili da je cijepljenja, a iako su se uglavnom spominjale u kontekstu međunarodnih putovanja, moguća je njihova primjena i unutar neke zemlje, posebice ako je riječ o turističkoj destinaciji poput Hrvatske.

Domaći turisti bez ‘dokaza’

– COVID putovnice mogle bi se tražiti na razini individualnih poslovnih subjekata – poručio je nedavno britanski premijer Boris Johnson te je tako Velika Britanija među prvim zemljama u kojima se počelo raspravljati hoće li biti potrebne potvrde za ulazak u pub, odlazak na nogometnu utakmicu ili u kazalište.

I dok jedni navijaju za uvođenje takvog sustava, drugi upozoravaju da je riječ o grubom kršenju sloboda. U konačnici, glas su digli ugostitelji i poduzetnici koji smatraju da se takve odluke ne bi trebale donositi na individualnoj razini, već da bi države trebale imati hrabrosti donijeti odluke.

Pitanje je to koje se već počelo postavljati uoči nove turističke sezone u Hrvatskoj. Što se tiče korone i oko šest milijuna stranih gostiju, koliko bi ih ove godine moglo doći na odmor u Hrvatsku, nema previše bojazni. Svi oni pri ulasku u zemlju moraju pokazati potvrde ili da su cijepljeni ili da su preboljeli COVID ili pak negativan test.

No, više od 1,5 milijuna domaćih turista, koliko ih se očekuje na Jadranu, za odlazak na odmor u pravilu ne treba ništa dokazivati. Jedino što turistički domaćini, koji su se u petak počeli cijepiti u Dubrovniku, a danas i u Istri, očekuju od svojih gostiju jest da se radi svoje i sigurnosti drugih strogo pridržavaju epidemioloških mjera.

– U restoranima i kafićima neće se tražiti nikakve potvrde na uvid. Bitno je da osoblje nosi maske i da se drži distanca, a i mnogi ugostiteljski radnici će se i cijepiti. Prema anketi ih je, od 6000 zaposlenih, trenutačno zainteresirano oko 50 posto, ali vjerujem da će ih, kad cijepljenje počne, biti puno više – kaže Jelena Tabak, čelnica Nacionalne udruge.

Sličan je stav i među domaćinima zimmer freia. Predsjednica Zajednice obiteljskog turizma Martina Nimac Kalcina kaže da je na svakom vlasniku smještajnog objekta da izabere kako će se postaviti, ali dosad nije čula da itko namjerava od svojih gostiju tražiti potvrdu da je cijepljenje.

Cijepljenje u hotelu

– Teško da bi se itko u ovoj ekonomskoj situaciji odlučio tako birati goste. Osim toga, obiteljski smještaj omogućuje da se kontakti svedu na minimum. Među iznajmljivačima ima ljudi koji su zbog svog zdravstvenog stanja u rizičnim skupina i neki od njih zbog toga se ove godine i neće baviti iznajmljivanjem – govori Nimac Kalcina.

Ni i u hotelskim kućama se ne pravi razlika među gostima prema tome jesu li cijepljeni ili nisu. Svi se drže propisanih mjera, a neki i malo više od toga. Recimo, Falkensteiner gostima nudi mogućnost besplatnog testiranja.

– Strancima je to zanimljivo na odlasku, da se ne moraju testirati u svojoj zemlji, a domaćim gostima kada dolaze. Nije obvezno, ali nitko ne odbija testiranje. Svi su sretni da imaju priliku provjeriti svoj status – kažu u Falkensteineru.

Situacija bi se mogla malo promijeniti kad se cijepe svi koji to budu htjeli. Po ugledu na aviokompanije, kazuju naši sugovornici, i autobuseri bi, recimo, mogli tražiti takve potvrde. Kao i organizatori sportskih susreta, utakmica, koncerata…, pa i vlasnici naših noćnih klubova, koji su lani ‘kumovali’ završetku turističke sezone već u kolovozu.

(vecernji.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content