Ne biste vjerovali, ali po potrošnji marihuane prvi smo u Europi

Nemojte nikad reći da Hrvatska ni po čemu nije prva – jer je. Zagreb je po potrošnji marihuane prvak Europe. Nevjerojatan je to podatak koji je otkrilo istraživanje Europskog centra za monitoring droga, piše RTL.

Analizirali su 82 grada i otkrili da se u Zagrebu puši najviše trave – i to preko tjedna. Dnevno, 257,6 miligrama kanabisa na 1000 stanovnika. Ni vikendom nismo loši: ali više se ipak marihuane subotom i nedjeljom troši u Amsterdamu.

U vrhu smo Europe i po potrošnji amfetamina, odnosno MDMA ili Ekstazija. Poznato je da je potrošnja kokaina skočila za 500 posto, ili što se kaže – celo selo šmrče belo, ali po tome nismo najgori.

Više šmrču u Nizozemskoj, Švicarskoj i Belgiji, ali onda slijedi Hrvatska. Komentar na iznenađujuće rezultate potražili smo kod najpoznatijeg hrvatskog doktora za droge, doktora Slavka Sakomana.

– Ja se tim problemom bavim godinama, taj skok je jedino moguć kada dođe do rasta ponude i dostupnosti droga. Kod mladih uvijek postoji potražnja, a prevencija je oslabila – objasnio je Sakoman.

Kaže kako su društveni mehanizmi zaštite mladeži su potpuno marginalizirani te kako je droga potpuno skinut s političkih prioriteta. – Nažalost, skinuta je s liste prioriteta rada represivnog aparata kad je riječ o policiji – kaže Sakoman.

(rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content