INTERVENTNA SVJEDOČILA SUDARU “Vozač automobila nije usporio, išao je na školski autobus punom brzinom”

Kada se četveročlana formacija grupe pripadnika Jedinice interventne policije PU virovitičko-podravske: zapovjednik interventnog tima Renato Biro s kolegama Sinišom Milkovićem, Perom Kukoljem i Marijom Karnikom danas (petak) uputila na redovan zadatak, nije ni slutila da će svjedočiti nesreći u kojoj je vozač osobnog automobila u Jugovom Polju naletio na školski autobus i potom pokušao pobjeći.

Oni su se jutros vozili točno iza muškarca (30) s područja Đakova koji je iz zasad nepoznatih razloga punom brzinom, s oko 80 kilometara na sat, skrenuo u suprotnu traku. U tom trenutku je iz suprotne strane nailazio Čazmatransov školski autobus s 15 učenika PŠ Cabuna koji su putovali na zadnji dan nastave u OŠ Suhopolje. Za volanom je bio Slavko Spahija, kojemu je ovo zadnji radni dan – od sutra je u mirovini.

IMG 5524 1

IZBJEGAO FRONTALNI SUDAR

-Vozač autobusa je shvatio da će doći do sudara i odmah je počeo skretati i hvatati bankinu. Vozilo ga bočno udara, a zvuk udarca je silan. Vozaču se na licu mogao vidjeti šok. Bus je prošao 30 metara od nas. Vidimo da vozač daje sve od sebe da bus ne izgubi kontrolu. Još dobrih stotinu metara vozi po nogostupu.

Doslovno vozi pored kuća, pazi da ne udari u ograde kuća i u ‘bandere’. Kasnije nam je ispričao da nije smio odmah kočiti jer je bio na neravnom terenu i da je samo gledao da negdje sigurno stane i da vidi što je s djecom – o sekundama koje su trajale kao minute ispričao nam je zapovjednik tima Renato Biro.

IMG 20210618 134257 1
Renato Biro

Njegovi kolege govore kako je scena izgledala kao iz filmova i da su sigurni da je samo pribranost i sjajna reakcija vozača autobusa Slavka Spahije danas sačuvala i njegov život i život muškarca koji je vozio automobil.

Autobus se konačno, pričaju, zaustavio na polju kukuruza, a u to vrijeme oni su već upalili ‘rotirke’.

Njih četvorica u par sekundi morali su se dogovoriti oko toga tko će pomoći đacima, tko zaustaviti promet, a tko će pomoći vozaču u automobilu, u kojem je bio sam– jer sve se trebalo odraditi. I to odmah.

-Samo smo se pogledali i znali smo tko će što – ispričali su nam.  

Renato Biro je taj koji poziva hitnu pomoć i kolege iz postaje. Odlazi istovremeno do vozača autobusa, da vidi kako su on i djeca. I sam je roditelj i zna što mu prolazi kroz glavu, i njemu i njegovim kolegama, bez obzira na obuku. 

IMG 20210618 134422
Renato Biro, Mario Kalnik, Pero Kukolj i Siniša Milković

Pero Kukolj zaustavlja promet – automobilima, kamionima, autobusima i motorima koji nailaze iz oba smjera treba reći da je cesta zatvorena i tko može, neka koristi drugi pravac. Vozila se kreću brzo na toj cesti i svaki zastoj može predstavljati opasnost i potencijalnu novu nesreću. 

BIJEG JE TRAJAO KRATKO

Siniša Milković i Mario Karnik već su otrčali prema osobnom automobilu da pomognu vozaču za kojeg su uvjereni da je teško ozlijeđen. Jer, automobil je oštećen, vozačka vrata udubljena, pa Mario Karnik prilazi, očekujući težak prizor. No automobil je – prazan.

 – Nema nikog u vozilu. Dignem pogled i ugledamo kako čovjek trči. U sekundi kolega Siniša i ja dozivamo kolegu Peru i sva trojica krećemo za njim – priča Mario Karnik. Love bjegunca,  sustižu ga, on shvaća da je okružen i predaje se.

Potom ga prate do policijskog kombija, gdje čeka medicinsku pomoć.

IMG 20210618 134117 1

Dok pričaju o svemu, djelatnici interventne kažu kako je sreća u nesreći da su se u tom trenu oni zatekli na istom mjestu. Da nije tako, vozač bi vjerojatno uspio pobjeći.

VEĆ BJEŽAO S MJESTA NESREĆE?

Nije mu ovo nije prvi put da ne mari za tuđe živote koje je doveo u opasnost, neslužbeno doznajemo. Navodno je riječ o recidivistu koji je prije dvije godine udario pješaka i također pobjegao s mjesta nesreće. Čin je pokušao i danas, ali su ga spremni policajci, koji su igrom slučaja vozili iza njega danas, vrlo brzo zaustavili.

Siniša Milković i Pero Kukolj, govoreći o reakcijama ljudi na nesreću, pohvaljuju muškarca koji je u cijeloj situaciji ponudio pomoć.   

-Predstavio se kao liječnik i rekao da je na raspolaganju, vidio je što se dogodilo i koliko je djece, kakva je situacija – pohvalio je čin interventni policajac Siniša Milković koji kaže kako je ubrzo stigla hitna pa je ona pomogla djeci u šoku, a koja, srećom nisu teže ozlijeđena.

IMG 20210618 134047

Uskoro onuda prolazi i vozilo sanitetskog prijevoza, koje će prevesti vozača automobila, uz policijsku pratnju.  

Zaključujući cijelu situaciju, interventni policajci zaključuju kako se danas tragedija izbjegla samo zahvaljujući vozaču Slavku Spahiji.

-Njegova reakcija bila je izvrsna, da je došlo do izravnog sudara, danas bismo imali tragediju na cesti, kod ovakvih sudara život gube i vozač automobila i vozač autobusa, a samo Bog zna kako bi djeca prošla. Svi smo mu rekli kako je napravio izvrstan manevar i spasio živote – kažu nam djelatnici interventne jedinice PU virovitičko-podravske.

IMG 20210618 134028

Vozača Čazmatransovog autobusa i svoje djelatnike pohvalio je načelnik Siniša Knežević koji je rekao kako su četvorica policajaca interventne policije promptnom reakcijom osigurala i mjesto nesreće, pomogli unesrećenima, ali i uhvatili bjegunca.

-U zahtjevnoj situaciji pokazali su organiziranost i spremnost za brzu reakciju na terenu, čime su pokazali kvalitetu, na ponos cijele Uprave. Iz prve ruke posvjedočili su svima o tome koliko je bila dobra reakcija vozača autobusa, a koji je danas zaista spasio živote na prometnici u Jugovom Polju. Drago mi je što je izbjegnuta tragedija koja je za sve sudionike u nesreći mogla ostaviti teške i doživotne posljedice  – poručio je načelnik Siniša Knežević.   (www.icv.hr, mlo)

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content